Cum se ascunde o partiție / un Hard Disk

Deoarece niciodată nu mi-a plăcut să car după mine CD-uri și DVD-uri cu utilitare de mentenanță și reparare, pe vremea când pentru a putea cumpăra un stick de 8 GB trebuia să-ți vinzi sufletul Diavolului, pentru a avea la îndemână aplicațiile mele preferate obișnuiam să creez și să ascund mici partiții în calculatoarele clienților. Dar cum metoda utilizată de mine ar putea fi folosită la fel de bine pentru a feri orice, de ochii oricui, m-am gândit că n-ar strica să vă arăt și vouă cum putem ascunde orice partiție și/sau Hard Disk, fără a fi nevoiți să apelăm la aplicații terțe sistemului de operare.

Misiunea mea ?!? Să ascund partiția „New Volume (I:)„:

Cum se ascunde o partiție

Pentru a ascunde o partiție, va trebui să rulăm utilitarul „Disk Management„. Cum facem asta ?!? Fie scriem în caseta de căutare din meniul Start comanda „diskmgmt.msc” și apăsăm tasta Enter, fie executăm aceeași comanda cu ajutorul casetei Run Command:

diskmgmt.msc

Oricare va fi varianta aleasă de noi, rezultatul va fi același!

Având Disk Management deschis, facem click-dreapta pe partiția pe care dorim să o ascundem —în cazul meu partiția identificată cu „New Volume (I:)„— și alegem opțiunea „Change Drive Letter and Paths„:

Change driver letter and paths

Următorul pas constă în ștergerea literei utilizată de Windows Explorer pentru a identifica partiția:

Remove Letter Volume

Confirmăm că dorim ștergerea numelui și că, în partiția ce se va vedea afectată de această modificare nu am instalat niciun program:

În cazul în care partiția este utilizată în acel moment de sistemul de operare sau de orice altă aplicație, cu siguranță va mai apărea un avertisment:

The volume is currently in use

Presupunând că suntem conștienți de ceea ce facem, confirmăm și de această dată că ideea de a ascunde partiția nu era una trecătoare, cu un simplu click pe Yes.

Rezultatul ?!? Uite rezultatul:

Partiția a fost ascunsă

Dat fiind faptul că prin această metodă nu vom mai putea avea acces la partiția ascunsă, pentru o reafișa atunci când avem nevoie de ea, vom apela tot la Disk Management:

Change driver letter and paths

E drept, de această dată o vom face pentru a-i asocia partiției o nouă literă:

Literă nouă pentru partiția ascunsă

Eu am lăsat litera aleasă de Disk Management dar putem alege oricare alta, inclusiv cea precedentă, fără nici o problemă.

Salvăm datele pe care dorim să le ferim de ochii indiscreți ai celor ce ar putea avea acces la calculatorul nostru și reascundem partiția…

P.S.: Sper că nu va exista niciun expert dornic să ascundă partiția „C„…

15 Comentarii

 1. Se încarcă mai rapid nu doar fiindcă am scos slide-ul, am lucrat mult la optimizarea multor elemente din construcția blogului. Tot ce vezi acum pe site, ocupă aproape cu jumătate mai puțin decât înainte. Fără să mai punem la socoteală că am renunțat la formularul de abonare prin email, banner-ul pentru ask, like box-ul din articole, etc., etc., etc…

 2. Am văzut că sînt persoane încîntate … Dar eu nu am priceput nimic !
  Am dat click pe linkul (textul) albastru care este o trimitere către utilitarul ”Disk Management”, care mă trimite (cred) la o pagină anterioară, unde se începe acelaşi articol !
  Acest utilitar trebuie descărcat, sau el ”se află” deja în windows ?
  Toate cele bune !

  1. M-ai făcut să râd! :) Utilitarul este integrat în Windows, nu trebuie să-l descarci! Exact așa cum am spus în articol
   Dacă ai Windows 7 „…scriem în caseta de căutare din meniul Start comanda “diskmgmt.msc”…”
   Dacă ai XP : „…executăm aceeași comanda cu ajutorul casetei Run Command…”

 3. apropo de ascundere…eu am instalat windows-ul.dupa instalare mi-a zis ca trebuie sa formatez partitia D: pentru inceput. am dat format…s-a blocat..am dat restart si nu a mai mers nimic.am dat sa reinstalez si nu imi mai vede hardul. s-a ‘ascuns’ cu totul. se mai poate da pe ‘vizibil’ cumva? ms

 4. eu deobicei de fiecare data cand imi instalez 7 trebuie sa intru in disk management sa imi pun o litera la a 4-a partitie a mea(ea fiind si singura formata din al doilea hard de 500gb).eu intru altfel,respectiv (asa m-am obisnuit):click dreapta my computer->manage->Disc Management.

 5. Cat mi-am batut capul atunci cand mi-am reinstalat windows-ul si nu mi-a denumit o partitie , a fost o distractie totala pana sa-mi dau seama …

 6. Felicitari pt aceste articole reusite din care mai reusim sa invatam si noi ceva :D o intrebare …. Am un laptop Acer Aspire 7736ZG de vreo 2 ani si nu l-am curatat deloc in interior si folosesc aplicatia everest ultimate edition si in perioada cand folosesc pc-ul pt gameuri puternice si cand il las mai liber are max 65 grade C …asta inseamna ca nu prea a intrat praf inauntru …ar trebuii totusi sa il curat ???….si alta itrebare cum ne dam seama daca am instalat windows peste windows deoarece am instalat intro noapte cand eram cam beat windows-ul din cauza unui program care mi-a sters cam totul :>(( si brusc am obs ca am fisiere de sistem in d si alte fisiere in c si inainte nu era asa :…..gen fisierele windows , windows 1 . programfiles , programfiles(x86) le am si in C si in D si inainte erau doar in C ….trebuie sa reformatez ceva ca ma gandesc ca imi scade din performanta….
  Multumesc anticipat Viorel

  1. Salut. Mulțimim.
   1. 2 Ani este suficient de mult pentru a-i curăța radiatorul cooler-ului. Vei fii uimit de ce vei găsi acolo…
   2. Dacă ai fișiere de sistem [si] în D, aproape sigur ai instalat Windows-ul în altă partiție decât cea în care a fost cel anterior. Cea mai simplă soluție ar fi să formatezi partiția D după ce ai extras de pe aceasta datele importante.

 7. Nu pot ascunde partitia dorita. Am un laptop nou cumparat cu win 8.1 instalat, am gasit pe el 4 partitii, le vad 4 doar in Disk Management, cand deschid my pc vad doar C si D. O partitie e de 650 MB, o alta e de 260 MB, (astea doua nu sunt numerotate si nici nu se vad),C: e de 460 GB si D: 16,18 GB. In D: sunt mai multe foldere: boot, EFI, preload, recovery, RM_Reserve, si doua fisiere bootmgr. Eu as vrea aceasta partitie D: sa o fac invizibila, ca nu cumva din greaseala copii sa-mi intre si sa sterga ceva de aici, macar 2 ani atat cat am garantie la laptop. Dar in Disk Management cand dau clik dreapta pe D: imi apare numai optiunea Help, nimic altceva, cum oare sa fac sa o ascund? Multumesc.

  1. Ii poti elimina litera alocata partitiei din Disk Management si sa observi daca mai este vizibila sau nu,ori utilizezi un program de partitionare ca Easeus.

 8. Problema e ca in Disk Management cand dau click dreapta imi apare numai optiunea „Help” , altceva nimic. Am mai citit pe internet si am gasit un programel free numit „DriveLocker” cu care am ascuns acea partitie, dar am nevoie de el si in momentrul cand vreau sa o fac vizibila. Cred ca nu o pot ascunde din Disk Management pentru ca e o partitie facuta de sistem, daca as fi creat eu una, sigur mergea ascunsa.Va multumesc mult pentru tot ce faceti si pentru ca impartasiti cu noi cunostintele pentru a ne ajuta.

  1. Incearca sa utilizezi un program de partitionare avansat fata de cel oferit de windows,un program ca Easeus,care din cate imi aduc aminte are si optiunile de care ai nevoie.
   Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.