Cum se schimba memoria RAM

Printre principalele componente care influențează performanțele calculatorului se numără și modulele de memorie RAM. Memoria RAM a calculatorului reprezintă totalul cantității de memorie rezultat din adunarea capacității fiecărui modul în parte. Aceste componente hardware găzduiesc temporar datele ce urmează a fi prelucrate de către microprocesor, de unde pot fi accesate direct de către acesta din urmă.

Cu cât modulele de memorie RAM sunt mai rapide și cu cât cantitatea totală de memorie RAM a calculatorului este mai mare, cu atât mai repede vor funcționa și vor răspunde la comenzi sistemul de operare și programele instalate în acesta.

schimba memoria ram

Deoarece toate datele trebuie să treacă înainte de a fi prelucrate de către microprocesor prin memoria RAM (memoria volatilă / memoria internă a calculatorului), e important să ne asigurăm periodic că PC-ul nostru dispune de o cantitate suficientă de memorie pentru a face față fără probleme necesităților sistemului.

Tipuri de memorie RAM

Memoria RAM a calculatoarelor este fabricată și comercializată sub forma unor module standardizate clasificate pe tipuri ce le descriu modul de funcționare. Cu alte cuvinte, numele acestora sunt simple acronime ale caracteristicilor fiecăruia.

Fiindcă n-are rost să vă vorbesc despre fiecare tip de memorie RAM în parte, vă voi descrie doar modulele existente actualmente pe piață și pe care e posibil să le întâlniți.

tipuri de memorie ram

Dar haideți să le luăm pe rând în ordinea în care apar în tabelul de mai sus:

  • DDR (Double Data Rate) – Sunt modulele de memorie RAM pe care le întâlneam în mai toate calculatoarele fabricate în anii 2000, primele care însoțeau procesoarele Pentium 4 și cele cu frecvențe de peste 1 GHz.
  • DDR2 (Double Data Rate 2) – Se diferențiază de primele prin consumul de energie mai redus și a capacității de funcționare al bufferelor de intrare/ieșire la dublul frecvenței nucleului.
  • DDR3 (Double Data Rate 3) – Sunt și mai rapide decât DDR2 și au o performanță mult mai bună și pot funcționa inclusiv la 1,25 V față de modelul predecesor care trebuiau alimentate la cel puțin 1.8 V, ceea ce se traduce într-un consum redus de energie și o autonomie mai mare a computerelor personale purtabile.
  • DDR4 (Double Data Rate 3) – Dublează performanțele modulelor DDR3 și pot fi alimentate începând cu 1,05 V.

Cu alte cuvinte, diferențele sunt marcate de la o generație la alta de consumul de energie electrică și eficientizarea acestuia prin sporirea frecvențelor și vitezelor de transfer a datelor.

Cum putem afla cantitatea de memorie RAM a calculatorului

Cea mai simplă și rapidă modalitate de aflare a cantității de memorie RAM instalate în PC constă în efectuarea unui click dreapta pe Acest PC, alegerea opțiunii Proprietăți și examinarea valorii afișate în dreptul Memorie instalată (RAM) din fereastra de proprietăți a sistemului.

cantitatea totala de memorie ram

În gif-ul de mai sus putem observa că sistemul în care acesta a fost înregistrat dispune de 16 GB de memorie RAM.

În schimb, dacă doriți să aflați numărul total de sloturi disponibile, numărul celor ocupate sau tipul și frecvențele modulelor de memorie RAM instalate în computer puteți folosi programul Speccy.

cantitatea de memorie RAM in speccy

Dacă nici informațiile pe care vi le pune Speccy la dispoziție nu vă sunt suficiente, cu siguranță veți afla tot ce aveți nevoie despre memoria RAM instalată în computerul dumneavoastră cu ajutorul unui alt program gratuit, disponibil inclusiv în versiune portabilă: CPU-Z.

cpu-z - informatii despre procesor grafica si memoria ram

După ce v-am arătat cum puteți afla care este cantitatea de memorie RAM disponibilă în PC și cum puteți afla toate informațiile referitoare la modulele instalate, haideți să trecem mai departe și să vedem cum putem afla dacă sistemul dispune de suficientă memorie.

Cum ne dăm seama că PC-ul are nevoie de mai multă memorie RAM

Atunci când cantitatea de memorie RAM instalată în computer este insuficientă, sistemul de operare și aplicațiile instalate în acesta vor rula mai greu, nu vor răspunde la timp la comenzi sau se vor bloca des.

Totuși, e posibil să experimentăm problemele menționate mai sus și în calculatoare cu suficientă memorie RAM, prin urmare, înainte de a trage concluzii și desemna vinovații ar fi indicat să ne asigurăm mai întâi că PC-ul necesită realmente un upgrade.

Pentru asta, în momentul în care observăm că PC-ul a pierdut din avânt, deschidem Managerul de activități dând click dreapta pe Bara de activități și selectând opțiunea cu același nume:

manager-de-activitati

În Managerul de activități accesați fila Performanță apoi faceți click pe Memorie. În panoul din partea dreaptă, cel care conține detalii despre memorie RAM instalată în PC, acordați atenție valorii afișate sub textul Disponibil:

memorie ram disponibila

Dacă valoarea introdusă acolo este inferioară a 512 MB, cu atât mai mult dacă rezerva paginată se măsoară în GB, e mai limpede ca bună ziua că PC-ul are nevoie de un upgrade al memoriei RAM.

Cum se schimbă memoria RAM

Iată-ne în sfârșit ajunși la punctul culminant al articolului: schimbarea memoriei RAM. Ei bine, e indicat ca această operație să fie făcută de specialiști, sau cel puțin în condiții optime și cu deosebită grijă, iar asta deoarece avem de-a face cu componente destul de sensibile și care, manipulate necorespunzător, pot provoca sistemului daune ireparabile.

Înainte de înlocuirea modulelor de memorie RAM existente ar fi indicat să achiziționați altele urmând instrucțiunile pe care le-am pus la dispoziția dumneavoastră în cadrul unui articol dedicat acestui subiect, publicat pe blogul meu personal.

Instalarea modulelor de memorie RAM se face având computerul oprit și, în cazul unui laptop, acumulatorul deconectat. Înainte de deschiderea capacului care ne împiedică accesul la placa de bază, având calculatorul oprit și deconectat de la toate cablurile, inclusiv cel de alimentare cu energie electrică, apăsați în mod repetat butonul Power (butonul de pornire) pentru descărcarea condensatorilor de energia electrică înmagazinată.

Montarea se poate face după cum poate fi văzut în video-ul de mai jos.

https://youtu.be/TKy8Kh7aq6U?t=1m5s

Dacă vom monta doar două module de memorie RAM, întotdeauna vom face montarea pe sloturi de aceeași culoare. Facem acest lucru deoarece dorim ca modulele de memorie RAM să opereze în regim Dual Channel.

Acestea fiind spuse, dacă aveți nedumeriri sau întrebări cu privire la înlocuirea modulelor de memorie RAM cu unele mai rapide și/sau cu o capacitate mai mare, nu ezitați să ni le aduceți la cunoștință sub forma unui comentariu la acest articol.

146 Comentarii

  1. Se pierd informatiile din partitii la schimbarea memoriei? implica si reinstalarea ,,windows” xp( in cazul meu) dupa operatiunea de inlocuire a memoriei?

  2. Buna. As dori sa schimb placutele de ram de la un  calculator vechi. Pot pune 2 placute noi in locul celor vechi? dupa c anume trebuie sa ma ghidez in momentul in care decid sa modific aceste placute? Trebuie sa fiu atenta la placa de baza, procesor? E pentru prima data cand imi bag nasul intr-un pc. E un pc vechi si vreau sa vad daca reusesc sa-l innoiesc putin.
    Va multumesc.

  3. Salut,mi-am instalat memorie de 2gb in loc de 1gb dar in computer properties imi apare la ram 2gb dar in paranteza scrie doar 1gb utilizabil..ai idee cum se poate folosi toata memoria?ms

  4. Buna.
    Zimi te rog cum as putea face sa adaug ram pe langa astea carei am Ex(am dual core 2GB ram )vreu sai bag mai mult sa am 4 6 cat se poate .
    explicami te rog o pun langa celelalte nuclee mai am spatiu iti spun dar sa spunem : ok am loc pun o placuta ram noua in alt spatiu de langa celelalte doua il bag pe asta nou ramu asta nou si dau RR windows dupa ce dau RR in loc de 2 GB RAM la Proprietes akolo la My Computer o sa-mi indice mai mult adica pun pur si simpluy in unitate si atata? zimi te rog molt astept raspuns prin email sau pe pagina ms molt :D

    1. 1. Dual-Core poate fi doar procesorul.
      2. „Nuclee” are doar procesorul.
      3. Nu îți pot spune câtă și dacă poți adăuga memorie RAM dacă nu îmi spui modelul laptop-ului sau placa de bază a calculatorului.
      :)

  5. Buna ziua.In legatura cu schimbare memorie laptop de la 2x2GB DDR3 1333 la 2x4GB.Laptopul este Acer AS5755G-2438 i5 .Ce tip de memorie trebuie sa caut ca sa mearga la acesta.

  6. Cristian eu am PC :-2gb ram
    -procesor Intel Pentium Dual-Core E5200 2.50ghz
    si vreau sa imi cumpar memorie ram de 4 gb dar nu stiu de are.Dami si mie niste linkuri!2x2gb

        1. Când am spus sa lași modelul ma refeream și la serie de exemplu „Placa de baza Gigabyte G41MT-S2PT, socket 775″.

  7. Am si eu o intrebare, care stie . Am avut pana acum 1 GB RAM ddr2 667 MHZ kingmax. Acum mi-am mai pus o placuta de RAM ddr2 Kingston 1 GB la 800 MHz. Vreau sa stiu o sa-mi afecteze calculatorul s-au am pus degeaba nu o sa am performante mai mari ?

    1. Eu consider că nu vei simți mari diferențe. Ar fi fost mai indicat să mai cumperi un modul de 1 GB tot de 667 pentru a crește cantitatea; acum ai fi avut 2 GB RAM și chiar s-ar fi simțit diferența…

  8. Am 4gb memorie si mai vreau sa pun inca 4gb problema este ca am memorie Micron si nu gasesc sa cumpar.Care ar fi compatibila cu aceasta?sau nu contesza , modelul este mt16jtf15264az-1g6m1.va multumesc

  9. Salut tuturor, deci eu in momentul de fata am asa:
    2 GB RAM DDR2
    AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 4800+
    ATI Radeon HD 3800 Series.
    Si as vrea sa imi fac un upgrade la placa video si la memoria ram de exemplu pot sa iau asa ?
    http://www.cel.ro/memorii-server/memorie-server-kingston-8gb-ddr3-1333mhz-cl9-l/ + http://www.cel.ro/placi-video/placa-video-evga-geforce-gt640-4gb-ddr3-128bit-pcie-dual_slot-l/ sau pot sa iau numai asa ? http://www.cel.ro/memorii-server/memorie-server-kingston-ddr2-667-4gb-ecc-fully-buffered-cl5-dimm-l/ ca placa video DDR2 nu este.
    Placa de baza: M2V-MX SE, Socket AM2(940)

  10. am un netbook packard bell zg5 cu 1GB RAM. As dori daca se poate sa-mi dati un sfat in legatura cu upgrade-ul de ram. Doresc sa-i pun o placuta de 2GB RAM dar nu stiu exact de ce frecventa ar fi mai buna. Va rog cateva pareri daca se poate.
    Mentionez ca are un singul slot pentru ram!

  11. Deci am 2 gb ram DDR2 , mi-am mai luat inca 2 si nu mii citeste ! Mi sa spus ca trebuie sa am windows 7 64 bit mi-am bagat si tot nu mii citeste ! Stii cumva ce as putea face ?

    1. Nu știu. N-ai spus nici măcar modelul calculatorului, de unde să știu? Știu doar că dacă aveai 2 GB și ai mai pus 2, nu-i adevărat că trebuie să folosești versiunea de 64 biți a Windows 7. O folosești doar dacă ai mai mult de 4 GB.

  12. Hello. Deci…am si eu o mica mare problema:) . As vrea sa imbunatatesc performanta calculatorului care este cam vechi ( cumparat in 2006 ) si nu prea stiu ce sa fac, in afara faptului ca trebuie sa cumpar memorie RAM(banuiesc) :). Eu o sa pun cam tot ce e pe foicica PC-ului iar daca mi-ati putea spune ce pot inlocui, alte piese compatibile cu cele existente etc., mi-ati fi de mare ajutor:) :
    -Placa baza ASROCK 775I65GV socket LGA775 Intel 865GV Video
    -CPU INTEL Pentium 4 506 2.6 GHz FSB533 Socket LGA775
    -Memorie DDRAM 512 MB PC3200 BRAND
    -HDD SATA 120 GB 7200 RPM 8MB SATA WD
    -PL GeFORCE TM FX-5500 256 MB, 128 Bit, DDRAM

    Daca am scris ceva ce e in plus(habar nu am ce sunt toate astea) ma scuzati :) . As dori de asemenea sa imi spuneti daca ies mai ieftin sa inlocuiesc sau sa cumpar direct un PC nou :). Multumesc.

    1. Upgrade-ul pe care el l-aș recomanda ar fi la memoria RAM, minim 2 GB și, dacă îți permiți, achiziționarea unui SSD. Asta îl va revigora complet.

  13. Salut. Am un calculator mai vechi, 2.6 ghz, 1,5 gb ram ddr1. Doream sa va intreb: exista cumva vreo placuta de ram cu memoria mai mare de 1 gb? pentru ca m-am uitat prin internet pentru multa vreme si nu am vazut vreouna trecand de 1 gb. Mersi.

  14. salut!am un pc vechi,cu placa de baza EPOX 8RDA3I.aveam 256 ram,iar eu am mai adaugat inca 2 memorii in cele 2 sloturi ramase libere.stiu ca se imparecheaza slotul 1 cu 3!am incercat sa respect frecventele.problema este ca din cand in cand piuie si desktopul devine negru.anticipez ca de la ram ar fi.le-am inversat intre ele de nu mai stiu cate ori!nu se inchide mereu.sau daca il scot din priza si repornesc,merge!windowsul xp sp3 este fresh si cu licenta!habar nu am ce sa ii mai fac!!!

    1. Salut.
      Exista posibilitatea ca respectivele module sa nu fie pe aceeasi frecventa ori sa fie setat din bios aiurea.
      Poti incerca sa intrii in bios si sa restaurezi setarile implicite sa observi daca s-a produs vreo modificare.
      Daca inca sunt probleme incearca sa retii acel piuit(de cate ori se aude,lung sau scurt etc…).
      Computer POST and beep codes

  15. Buna Ziua! am un calc.cu 2 placi memorie 256 ddr1 pc3200,400Mhz,vreau sa ”mearga mai repede si am luat doua placi memorie 512 ddr1 400Mhz el(calc) are 1,2Ghz le atasez pe astea doua de 512 mai pot instala si una de 256? Va multumesc!(nu am intrat in posesia celor doua placi de 512 le duce calc?)

    1. Dacă există sloturi libere, da. În cazul în care apar probleme (ex: bsod-uri), renunți la modulul mai slab.

      1. Va multumesc mult.Dl.Cristian,da exista inca unul liber.O sa incerc miine cind intru in posesia plcutelor de 512.O seara buna!

  16. Buna Seara! va mai deranjez cu o intrebare am montat cele doua placute de 512 la locurile in care erau cele de 256 respectiv 1 si 3 la slot 2 am pus una de 256 am procedat corect sau trebuia sa pu cele de 512 alaturate in slot 1 si 2? Va multumesc pt. intelegere! O seara buna!(am decit 3 sloturi pe placa,si 1,2Ghz)

  17. Buna seara,

    As dori sa-mi imbunatatesc performanta PC-ului, trecand de la 4 la 8GB. Momentan AM:
    Procesor Intel® Pentium® Dual Core E6500 2.93 GHz, socket 775 Box
    Memorie Kingston 4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 DIMM (Kit of 2) XMP HyperX Blu
    Placa de Baza Asus P5G41T-M-LX, Socket 775, toate luate e la emag si cautand prin lista lor am gasit mai multe variante dar, cum nu ma pricep, mi-e frica sa nu aleg ceva gresit. IMi puteti da „o mana de ajutor”, va rog? Multumesc

  18. Hello, am si eu o problema … mi a crapat memoria . Am un pc mai vechi dar e util si as vrea sa il repar singurica.
    intel (r) pentium (r) 4 cpu 3 ghz memory ram 2 GB , as vrea sa maresc putin daca se poate daca nu …asta e .

    pot lua memorie orice firma ? sunt toate la fel ? se potrivesc ? sau imi trebuie una anume ?

    Multumesc

  19. Buna ziua, am un laptop Toshiba A200-1M4 cu RAM 1024MB DDR2 667MHZ 2×512 si as dori sa-i maresc memoria RAM. Ce memorie RAM suporta?

    1. Întâi verifică pe site-ul plăcii de bază câtă memorie suportă și de care. Dacă vrei, poți încerca cu încă o plăcuța RAM de 1GB, dar să lucreze la aceeași parametrii ca cea inițială. Parametrii plăcuței pe care o ai îi poți afla cu Speccy.

  20. Multumesc de raspuns.Am cautat pe net si suporta RAM de 2 GB.Din ce am aflat se poate folosi urmatoarea memorie <>.Este o singura bucata de memorie sau doua? Intreb pentru a sti ce sa cumpar?Multumesc!

    1. Am spus clar, verifică cu Speccy câte plăcuțe ai și parametrii, latență, frecvență, etc. Dacă suportă 2GB RAM, poți pune 2 plăcuțe a câte 1GB, dar să fie la fel (DDR2, latență, frecvență, etc). Sau poți pune o singură plăcuță de 2GB.

  21. Multumesc de repere.Am cautat si am gasit ca trebuie 2 placute fiecare de 1Gb cu frecventa de 667 MHz.Multumesc de indrumari!

  22. Buna ziua, am doua placute de 1 gb RAM kingston ddr2 ( 2,00GB Dual-Channel DDR2 @ 400MHz (6-6-6-18)), placa de baza Gigabyte G31M-S2L (Socket 775), as vrea cumpar 2 placute de 2GB RAM dar nu stiu daca gasesc la aceeasi frecventa (400MHz).
    Ce fel de placute imi recomandati? Multumesc anticipat!

    1. Buna Seara Andrei.
      In conformitate cu specificatiile placii tale de baza Gigabyte G31M-S2L care sunt prezentate aici, aflam ca placa suporta doar modulele DDR 2 cu frecvente curpinse intre 1066(O.C.)/800/667 MHz.
      Recomandat este sa achizitionezi module de memorie care sa se incadreze in specificatiile mentionate pe site-ul producatorului placii de baza,eventual modele identice cu cele folosite pana in prezent,verificand magazinele de specialitate ori service-uri sau magazine de calculatoare/piese,cu specific second-hand.
      Urmareste si urmatoarele articole care sper sa fie cat mai edificatoare in situatia care te aflii:
      https://www.programecalculator.ro/identifica-modulele-de-memorie-ram-instalate-in-calculator-cu-rammon/
      http://cristianls.ro/2013/11/upgrade-memorie-ram/

    1. Trebuie să verifici specificațiile plăcii de bază, cât RAM suportă, ce frecvență. Dar, poți încerca, nu se întâmplă nimic. După ce ai „băgat” modulul RAM, nu strică să-i faci o verificare cu memtest86.

  23. am o problema. mi am luat o memorie de 2G sa schimb memoria de 1G si nu se mai aprinde calculatorul. am curatat cu aspiratorul in el si tot nu merge. ce pot sa fac?

    1. Pune înapoi plăcuța veche. Înainte să cumperi un RAM, verifici pe site-ul producătorului plăcii de bază ce tip de RAM, cât, viteză (Mhz), etc, suportă. Simplu, înseamnă că este incompatibilă asta nouă.

  24. Am si eu o rugaminte :D m-ati putea ajuta si pe mine sa imi aleg o memorie RAM buna, potrivita pt calculatorul meu, pe care sa o alatur celei pe care o am acum:)? La My Computer->Propreties imi scrie intel (R) celeron(R)CPU [email protected] 1.60GHz, 504MB OF RAM Physical Adress Extension
    Va multumesc anticipat pentru ajutor!

    1. Trebuie să verifici specificațiile plăcii de bază, cât RAM suportă, ce frecvență. Despre ceea ce ai tu în pc, poți verifica cu Speccy. Dar, mai întâi, intră pe pagina producătorului plăcii de bază și vezi ce zice, apoi alegi memoria RAM.

  25. As dori si eu niste sfaturi bune cu privire la instalarea unor rami ddr1 ( configuratia calculatorului este: AMD Sempron Processor 3000+ 1.81 GHz 1,37 GB of RAM …credeti ca merita sa mai atasez macar 1gb , am gasit rami de ddr1 1GB 400MHZ sau ce imi recomandati sa mearga mai bine . multumesc

    1. Verifică specificațiile plăcii de bază pe site-ul producătorului, ce RAM suportă, cât maxim, ce frecvență, etc. De regulă dacă atașezi încă o plăcuță RAM, trebuie să fie identică cu cea existentă.

  26. recent mi-am luat o placuta 1gb ddr 400
    si eu am 2 de 256 drr 500 nush cat mhz are daca
    una are mai putin si alta mai mult soct pe cea cu mb mai putini dar daca primele aveau sa zice 512Mhz si asta de 1gm 400Mhz are ceva daca le schimb

    1. Verifică cu Speccy, ce memorii ai tu, cât suportă placa de bază, etc și revin-o. Dar, te-aș ruga: scrie mai citeț, mai corect, mai gramatical, pe scurt, mai românește, cu punct și virgulă….

  27. Salut !Eu pe calculator normal am 1gb ram si astazi am pus inca o placuta de 1 gb ram !In control panel imi scrie Installed memory (RAM) 2.00 GB ,dar imi My computer in d este doar 100 gb in loc de 200!de ce?

    1. 100-200GB RAM? Poate ăia de la NASA sau NORAD să aibă atâta! Poate te referi la capacitate hard disk…. Pentru RAM, click dreapta pe Computer, Properties și acolo ai să vezi cât RAM ai instalat, cât este valabil…Uite o poză. De asemenea, înainte de a face un upgrade, verifică „ce spune” placa de bază, cât și ce suportă.

  28. buna
    eu am un pc vechi de 512 ram si mam gandit sa bag in el 4 gh ram ,priteni miau zis sa numi eau ca o sami ia „foc” pc ca sunt prea puternici sau nu o fa functioneze la putere maxima , e adevarat

    dupa ram vreau sa schim si procesorul ,ca mam gandit cu un ram de 4 si un procesor vechi nu prea o sami mearga bine ,pot sa schimb componentele asa pe batati la un interval de o luna sau trebuie sa le schimb toate odata,va rog sami raspunda cineva care se pricepe daca fac ce trebuie

    1. Toate upgrade-urile pe care vrei să le faci țin de caracteristicile plăcii de bază. Doar ea îți poate spune ce suportă și mai ales cât suportă. Nu poți construi un pc cu hardware performant pe o placă de bază antică. E ca și cum ai pune un motor Cosworth de formula 1 pe un șasiu de Dacie! Deci, folosește-te de AIDA 64, PC-Wizard, Speccy sau alte asemenea programe, află ce model de placă de bază ai, caută pe site-ul producătorului specificațiile respective. Vei găsi tot ceea ce te interesează. Succes!

  29. Salut! As vrea sa gasesc preturi ieftine pentru 2 placi de 1 gb ram sau o placa de 2gb ram!
    Model NO: M2G69108A-MK
    PC3200
    Numele placii: TWIN MOS
    Serialul caluclatorului: 1020105500369
    PLACA: DDR/CL 2.5
    Va rog sa-mi dati linkuri sa vad si eu!
    Va multumesc!
    Alex!

    1. Prețurile „ieftine” le stabilești doar tu în funcție de buget, nu noi. Caută pe emag, evomag, pcgarage, amazon, ebay, sau unde vrei tu… și vei găsi cu siguranță

  30. Dar nu gasesc de 2gb…nu conteaza pretul…dar m intereseaza 2 gb…ca nu prea se gaseste pt DDR,deci se potrivesc cu alta fabricatie? Merge sa schimb de la DDR la DDR2?

    1. Amice, nu poți pune DDR2 în locul lui DDR3 sau invers, deci verifică toate specificațiile memoriei care o ai cu Speccy și apoi cauți. De asemenea, verifică pe pagina web a plăcii de bază cât RAM suportă…degeaba adaugi tu 4-6-8GB RAM dacă ea nu-ți acceptă. Documentează-te temeinic înainte să cheltui banii! Spui că nu găsești de 2GB…păi, doar în cazul în care nu cauți! Memorii se găsesc cu „tonele” pe toate magazinele online, de la 1GB la 8GB, doar cele sub 1GB nu se găsesc, nu mai sunt de actualitate. Dar, și acelea se găsesc pe okazii.ro. Așa că….mai caută după ce te documentezi!

  31. Buna,as dori sa stiu daca conteaza firma…am 2 x2 gb Goodram la frecventa 800 acuma;pot sa mai adaug 2 x 2gb Kingston la frecventa 800 de ex ? Mentionez ca placa de baza suporta pana la 16 gb. Intrebarea e mai mult pentru a sti daca Goodram nu se bate ,,cap in cap ” cu Kingston sau mai bine zis se pot pune rami de la firme diferite cu aceleasi caracteristici ?

    Multumesc

    1. Salut.
      Nu ar avea de ce sa se bata cap in cap devreme ce au specificatii tehnice identice si unele si altele,singura diferenta fiind producatorul in sine.
      Atata vreme cat respecti specificatiile producatorului placii de baza si exista compatibilitate cu respectivul model,nu ai de ce sa-ti faci griji.

    1. Verifica specificațiile plăcii de bază, dacă ai manualul, sau pe site-ul producătorului. În funcție de cât RAM suportă, poți adăuga, schimba, indiferent de producător, dar să fie DDR2 șî aceeași frecvență. Dacă un modul are frecvența mai mare, va fi setat la frecvența celuilalt modul (mai mică).

    1. Degeaba pui screensoturile… Intră pe site-ul producătorului plăcii de bază și verifici ce și cât suportă. Având 4 sloturi RAM din care două libere, cred că poți pune încă 2GB, nu contează marca, ci caracteirsticile cât mai apropiate, ideal ar fi identice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.