Cum se șterge un document (sau orice alt fișier) fără ca acesta să mai poată fi recuperat vreodată

În continuare vom vorbi despre cum se șterge un document, o poză, un filmuleț sau orice alt fișier, astfel încât acesta să nu mai poată fi recuperat nici cu programe de recuperat date șterse accidental, nici prin alte metode mai sofisticate.

Cum ștergi un fișier fără ca acesta să mai poată fi recuperat vreodată

Atât creștinii, care susțin că omul a fost creat de Dumnezeu, cât și ateii care insistă cu evoluția, coincid într-un aspect: „Dacă nu vezi ceva, nu înseamnă că nu există!„. Această afirmație, raportată în lumea IT, este mai certă ca oriunde altundeva și vom vedea imediat de ce.

Atunci când „ștergem” un fișier cu ajutorul butonului Del, a combinației de taste Shift+Del sau cu ajutorul funcție „Delete” din meniul contextual, acel fișier nu se șterge în realitate; nu, nu se șterge nici după ce golim coșulețul de gunoi! De fapt, locul ocupat de acel fișier va fi catalogat ca spațiu ce poate fi utilizat pentru a stoca alte informații. Dar haideți să ușurăm lucrurile; haideți să ne imaginăm că Hard Disk-ul este un teren agricol, iar fișierele stocate în el, sunt proprietarii „parcelei” pe care o ocupă:

Hard Disk-ul, ca un teren agricol

În momentul în care îi indicăm calculatorului să șteargă un fișier, acesta nu îl elimină de pe Hard Disk, așa cum ar fi fost de așteptat, ci îi ridică „dreptul de proprietate” asupra porțiunii pe care o ocupă, lăsând spațiul în așteptarea „unui nou proprietar” (fișier nou). Dacă până la sosirea unui nou posesor cineva încearcă să recolteze cultura (recupereze datele), va avea foarte mari șanse de reușită.

Pentru a șterge permanent documente sensibile, agențiile guvernamentale utilizează soluții software de ștergere sigură care, în majoritatea cazurilor, rescriu alte date în porțiunea de Hard Disk utilizată până în acel moment de documentele eliminate, de câteva ori consecutiv. E posibil să fi auzit prin filme gen CSI că „infractorul” a realizat o ștergere Gutmann sau DoD 5220, și drept urmare, nu se mai poate face nimic pentru a recupera din calculatorul lui informații incriminatorii.

Oricum, dacă simți că agenții FBI sunt pe urmele tale și că-i interesează un filmuleț picant document din calculatorul tau sau lista site-urilor pe care le vizitezi, pentru a dormi liniștit, poți utiliza una dintre următoarele aplicații:

În schimb, dacă vrei să ștergi pentru totdeauna conținutul unui Hard Disk, îți recomand să apelezi la Darik’s Boot And Nuke; o distribuție LiveCD special creată pentru ștergerea permanentă a datelor.

21 Comentarii

 1. eu folosesc Glary Utilities free care are optiunea file shredder, ce parere aveti este bun acest utilitar sau are aceasta optiune pusa de ochii lumii ?

 2. Asa este. Dar trebuie precizat ca DBAN nu sterge files/folders individuale, ci intregul hdd. Este o optiune care trebuie folosita doar in cazuri bine definite, extreme. Si este recomandat avansatilor. Deci, folositi-l doar daca stiti ce faceti! Puteti pierde datele de pe intregul hdd fara posibilitati de recuperare!

 3. Şi eu folosesc Glary Utilities . Cred că de 2 ani . Sper să nu mă înşel. Eu îl găsesc ca fiind un program FOARTE bun.
  Are tot ce îţi poţi dori . Nu prea am înţeles eu ce este cu ”fişierele temporale” , dar dacă el vrea să le şteargă… eu ce pot să zic ! Cred că îi folosesc în fiecare săpt funcţia ”Repară cu un click”.
  Vreau să subliniez faptul că are şi o funcţie de recuperat fişiere şterse, pe care o mai folosesc uneori.
  Calculatorul meu e cu memoria la limită . Am observat luna trecută că mai aveam mai puţin de 2 Gb memorie liberă şi mă tot gîndeam de ce-mi dispare memoria . Erau copii Backup. Le-am şters, am formatat HDD-ul dar mare brînză nu am făcut . Atunci am setat să-mi afişeze fişierele ascunse . Am găsit atunci o mulţime de ”copii” , vechi ! Le-am şters şi am mai recuperat 15-20 Gb.
  – Într-adevăr fişierele ŞTERSE defapt sînt ASCUNSE .
  Cu bine.

  1. Trebuie să faci chestia asta de minim 7 ori pentru ca șansele de recuperare să se diminueze considerabil. Cel mai bine folosești un program special și ai rezolvat problema mult mai ușor.

 4. In caz ca vreau sa folosesc vreodata programul Darik’s Boot And
  Nuke dupa ce-l descarc de pe net trebuie mai intai sa-l trag pe un CD? Ca parca este in format ISO.

 5. Buna Cristian,am citit postarea ta si fiind incepator am incercat sa descarc una din programele afisate de tine si am avut noroc cu Freeraser pe care l-am instalat destul de usor dupa care am facut o incercare.Toate bune si frumoase dar ceea ce am sters pana acum din recycle bin cum scap de ele daca nu mai sunt vizibile?..Ms anticipat

 6. Am instalat mai de mult un anivirus care a fost plin de erori. Sistemul de operare devenise aproape inutibilizabil din cauza lui. Am reusit sa-l dezinstalez, dar erorirea tot apareau. Am reformatat sistemul de operare complet, stergand de tot partitiile. Erori venite din partea antivirusului au continuat sa apara chiar si dupa doua reformatari. Acum am aflatca datele raman permanent pe HHD, chiar daca nu sunt utilizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.