Cum se clonează o partiție / un Hard Disk cu Clonezilla

Clonezilla este un program gratuit cu ajutorul căruia putem clona o partiție sau un Hard Disk în formatele de fișiere FAT, NTFS din Windowsext2, ext3, ext4 specifice Linuxului; respectiv HFS+ pentru sistemul de operare Mac OS X.

Cum se clonează o partiție cu Clonezilla
Dezavantajul acestui program ar fi că nu poate face backup diferențial/incremental și nici nu putem da Browse prin backup pentru a caută câte ceva.

Recomandarea mea este să facem un backup cu Clonezilla imediat după ce am instalat sistemul de operare, am instalate drivere și făcut câteva tweak-uri, fără să instalăm programe (deoarece apar foarte des versiuni noi ale acestora, iar la fiecare restaurare trebuie să le actualizăm și în plus, cu cât backup-ul este mai mic cu atât se restaurează mai repede).

Cum folosim acest program ? După cum am văzut când l-am descărcat, nu este un executabil ca majoritatea programelor de backup, ci o imagine ISO care trebuie s-o ardem pe un CD sau s-o punem pe un stick USB, de pe care vom boota în modul live (asta după ce am setat in BIOS să booteze de pe CD sau stick USB, în funcție de mediul ales).

Notă: Pentru realizarea tutorialului, am făcut o clonă a partiției cu sistemul de operare (Windows în cazul meu).

Cum se clonează un Hard Disk / o partiție cu Clonezilla

După ce am bootat cu Clonezilla o să ne apară câteva ferestre de setare în care trebuie doar să apăsăm Enter la fiecare. Iată care sunt acestea:

Cum se clonează o partiție cu Clonezilla

Selectarea Limbii - Clonezilla

Configurare Keymap

Start Clonezilla

La următorul pas, lăsăm selectată prima opțiune, apăsăm Enter și programul ne va anunța că pentru a continua mai trebuie să apăsăm odată Enter, ceea ce vom face și noi.

Device-image » Disks - Clonezilla

Clonezilla va analiza hard disk-urile pe care le avem instalate in calculator. Tot în această fază, dacă vrem să salvăm backup-ul pe un stick USB , respectiv să îl restaurăm de pe el, trebuie să îl introducem in unitate (să-l conectăm la PC).

Unde va fi salvată imaginea Backup (clona)

După scanare, Clonezilla a detectat cele 2 HDD-uri din calculator (PC ul meu dispune de 2 HDD-uri, fiecare având câte o partiție). Primul este cel pe care am instalat sistemul de operare, iar al doilea este un hard extern.

De reținut faptul că ar fi bine să dăm Label (etichetă / denumire) fiecărei partiții, încă din SO, pentru a nu le incurca atunci când vrem să facem un backup sau o restaurare.

Ce alegem aici ? Alegem partiția sau Hard Disk-ul pe care vrem să stocăm backup-ul, nu partiția căreia vrem să îi facem backup:

Selectare partitie

Printre opțiuni navigăm cu sagețile sus / jos ale tastaturii, respectiv cu tasta Tab pentru a comuta intre Ok sau Cancel.

La restaurarea unei partitii, vom selecta mai întai partiția / hardul pecare se află backup-ul.

După ce am selectat partiția / hardul pe care vrem să stocam imaginea de backup și am apăsat Enter, programul ne va afișa conținutul acelui dispozitiv. Lăsăm să se salveze imaginea in rădăcina partiției și apăsăm Enter:

Locul pe Hard Disk / Partiție unde va fi salvată imaginea Backup (Clona)

În continuare, va trebui să alegem modul in care executăm parametri urmatorului wizard. Lăsăm pe Beginner mode, și continuăm:

Begginer Mode: Accept the default...

Ce dorim să facem ?1? Să clonăm tot Hard Disk-ul sau doar o singură partiție ?!?

 • Pentru a clona Hard Disk-ul, lăsăm selectată prima opțiune:
 • Pentru clonarea unei partiții, vom comuta pe a 2-a opțiune:

Backup Hard Disk » Bacup Partitie

A venit momentul să scriem un nume pentru imaginea Backup; întotdeauna, eu las numele generat automat de Clonezilla si trec mai departe:

Nume imagine Backup

Selectăm partiția pe care dorim să o clonăm apoi apăsăm tasta Spatiu pentru a o bifa (apare o steluță înaintea numelui):

Selectarea / bifarea partitiei

După alegerea partiție căreia îi vom realiza o copie backup, Clonezilla ne va întreba dacă dorim să realizăm verificarea și repararea fișierelor de sistem înainte de clonare.

Dacă suntem siguri de integritatea fișierelor noastre (dacă partiția cu sistemul de operare funcționează corect), putem sări peste acest pas lasând selectată prima opțiune:

Verificarea și repararea fișierelor de sistem

Înainte de a trece la realizarea propriu-zisă a clonei, avem posibilitatea să verificăm dacă imaginea ce va fi creată va putea fi restaurată corect; deoarece niciodată n-am întâmpinat probleme la restaurarea imaginilor create cu Clonezilla, întotdeauna trec peste acest pas, selectând a doua opțiune. Chiar și asa, selectarea primei opțiuni, ar fi pasul corect:

Verificarea copiei Backup

În cazul în care am ales cea de-a doua variantă, Clonezilla ne va cere să confirmăm alegerea făcută prin tastarea literelor Y (pentru a continua fără verificare) sau N (pentru a renunța și a ne întoarce la pasul anterior):

Continuare fără verificarea copiei Backup

Odată ce am trecut peste acest pas nu ne mai rămâne decât să așteptăm finalizarea procesului de creare a imaginii de Backup. Când acest lucru s-a întâmplat, apăsăm tasta Enter pentru a afișa opțiunile care ne vor permite să părăsim asistentul oprind sau repornind calculatorul, sau alegând oricare dintre opțiunile afișate:

Clonarea partitiei cu Clonezilla a fost finalizată

Chiar dacă inițial aveam intenția să scriu în același articol și instrucțiunile de restaurare a imaginii, lăsăm aceste informații pentru un nou articol și se înțelege de ce.

Update: Pentru a afla cum se restaurează o imagine creată cu Clonezilla, citiți articolul: „Cum se restaurează imaginea unui Hard Disk / a unei partiții, creată cu Clonezilla

27 Comentarii

 1. Salut,

  Ati putea face un tutorial pentru achizitionarea unui smartphone la un buget de pana la 1000 ron?
  Tin sa precizez ca faceti o treaba buna, tineti-o tot asa.

  Multumesc frumos.

  1. Să presupunem că am făcut un backup complet astăzi. Mâine mai modificăm niste fișiere în partiția/hardul căre(u)ia i-am făcut backup și dorim ca backup-ul nostru creat ieri să includă și modificările pe care le-am făcut azi. Ei bine sunt programe care au functia de backup diferențial și vor putea adăuga în backup-ul facut anterior doar fisierele ce s-au modificat, într-un timp mult mai scurt decat crearea unui nou backup complet.
   Un backup incremental conține un backup complet creat la început, dupa aceea de exemplu: Faci într-o zi niște modificări în sistem, funcția de backup incremental salvează o copie a tot ce s-a modificat în acea zi. În altă zi faci alte modificări, această funcție le salvează și pe acelea separat. Și dacă odată vrei să readuci calculatorul la o dată anterioară, poți restaura acea sesiune mult mai repede decât printr-o restaurare completă.

 2. Respectul meu pentru munca depusa! N-as avea curajul sa folosesc acest program. Nu inca… Mi se pare prea complicat. Astept sa ma mai profesionalizez…

  1. Iti spun eu ca este cel mai bun soft (Free), de backup. Ar mai fi Acronis (care e cu bani) dar mi-a dat kiks si mie si la altii. Deasemenea Norton ghost e f. bun dar nu e free. Invata linux si vei vedea ca nu este deloc greu acest Clonezilla.

 3. Am şi eu o întrebare :
  Intenţionez să fac o copie backup a sistemului , doar cu update-ul la zi . (Pe care să-l folosesc la următoarea instalare . Cînd voi pierde doar 10 min în locul la 24 de ore.)
  Apoi vreau să instalez programele (driver-ele, player-ele, Open Office , adobe, etc. Sînt vreo 20-30 ) , după care să fac o copie a partiţiei ”C” .
  Mie îmi ia cam 4 ore să instalez windows şi programele. Nu am încercat niciodată această variantă (cu copierea).
  Întrebarea este : credeţi că programele vor rula corespunzător dacă le copii acum pe CD iar ”luna viitoare” cînd voi reinstala windows-ul calculatorul va funcţiona normal ? Ca şi cum aş instala programele fiecare în parte , după formatare . Sau … mai bine stau cuminte !
  Mă întreb şi eu , că prea ar fi frumos . Şi … de obicei … un vis … Nu ţine mai mult de 3 zile :( :) !

  1. Nu o să fie doar un vis. Singura problemă este că după un timp trebuie să faci update programelor instalate fiindcă apar versiuni noi ale acestora. Și ca o măsură de precauție să nu modifici dimensiunea partiției C dacă știi că ai făcut o imagine back-up. Cu Acronis functionează restaurarea chiar dacă ai umblat la partiție însă cu Clonezilla nu am reușit asta. Și ar mai fi o soluție care ți-ar ușura treaba și aceea e să incluzi toate updateurile in kitul de instalare Windows.

 4. Asta am făcut ieri . Am şi scris anterior că mi-a luat 24 de ore . Şi asta mulţumesc lui austrologic că ”mi-a reparat conexiunea de internet”, altel îmi lua 2-3 zile.
  Mulţumesc ptr indicaţii . Pa

 5. Dacă nu supăr … Mai am o curiozitate :
  Ce diferenţă este între copia făcută cu Clonezia şi backup-ul făcut de calculator salvat pe un suport extern (CD) ?

  1. Si backup-ul făcut cu Clonezilla se poate stoca pe un DVD, dar ca sa îl restaurezi este un pic mai complicat trebuie sa dai niște comenzi în plus acolo la restaurare. Eventual îl copii înapoi pe hdd la restaurare sau îl pui pe un stick(nu am încercat niciodată sa restaurez de pe stick dar cred ca funcționează)

 6. Mulţumesc .
  Nici eu nu mă gîndeam să salvez o copie backup pe stick , ptr că nici nu am atîtea stick-uri de blocat . Aşa CD-uri mai am . Şi apoi nu-i văd utilitatea . Un program (windows sau un joc spre exemplu) îl salvezi pe stick iar cu acesta mergi şi-l instalezi în alt calculator (stick-ul e micuţ , nu se zgîrie) dar copia backup e personală ! Iar la anul schimb DVD-ul .
  La revedere .

 7. Am făcut copie ”C”-ului. Fără tomberon, sistem_info_nuştiucum, utilizatori şi biblioteci . Backup-ul are 300 şi ceva de Mb. Mi-a făcut 3 arhive winrar.
  Am vrut să le salvez cu Nero însă nu vedea fişierele anterioare care erau pe DVD.
  M-am dus la CD Burner . Acesta le-a văzut dar după inscripţionare fişierele scrise nu corespundeau la număr .
  Mai nou este că nici un fişier din cele scrise nu-l vede ca fiind pe DVD. Mă seacă !!!
  La clonezilla nu este nici un link de descărcare !
  Am intrat pe pagina lor şi sînt 7 variante . Am încercat una dintre ele însă nu se descarcă. În schimb am descărcat InfraRecorder .
  Aştept sugestii !
  Pînă atunci voi încerca să introduc driverele plăci de bază , poate-mi va vedea fişierele scrise cu CDBurner XP.
  O zi bună !

  1. Sa zicem ca dorim sa salvam acel backup pe partitia D,cream un folder si il redenumim backup, ascundem acest folder. Cind vom ajunge la pasul in care trebuie sa alegem locatia unse sa il salveze alegem acel folder ascuns, il va gasi cu usurinta, astfel nu riscam sa il stergem accidental.
   Piteti creea backup imediat ce ati instalat sistemul de operare si unul la final cu toate programele dorite. Clonezilla poate fi folosit si in cazul celor de folosesc linux sau mac OS ,in cazul celor ce folosesc linux, acele pachete ce le creeaza clonezilla nu vor fi vizibile prin simpla navigare in modul gui, pentru al sterge de exemplu trebuie folosit terminalul , va logati ca root si navigati pina in directorul /home, de acolo dind comanda „ls” veti vedea si backupul creat , cu rm -rf nume_backup il veti sterge.

   Bye, bye uritilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.