Program care configurează Windows pentru creșterea duratei de viață și a performanței SSD-urilor

În urmă cu doi ani am publicat pe blogul personal o serie de tutoriale dedicate optimizării setărilor sistemelor de operare Windows în scopul creșterii duratei de viață și a performanței SSD-urilor, iar astăzi revin la acest subiect pentru a vă prezenta un program care automatizează procedurile descrise de mine în respectivele tutoriale: SSD Fresh.

SSD Fresh - program pentru cresterea duratei de viata si a performantei SSD-urilor

SSD Fresh a fost creat pentru a ajuta utilizatorii Windows să prelungească durata de viață și performanțele propriilor SSD-uri prin renunțarea la anumite caracteristici ale sistemului de operare, printre care hibernarea, indexarea fișierelor, prefetch-ul, timestamp-ul, etc., majoritatea nefolosite sau, cum e cazul prefertch-ului și a indexării, inutile pe o configurație cu SSD.

Overview, panoul principal al programului,  afișează o listă a partițiilor SSD-urilor și HDD-urilor conectate la PC, un rezumat al fiecărei partiții în parte, precum și un grafic care ilustrează spațiul utilizat și cel liber identificat pentru fiecare partiție în parte.

Optimization, secțiunea care ne interesează pe toți, include un buton de optimizare globală a parametrilor sistemului de operare în scopul creșterii performanței și a duratei de viață a SSD-urilor, iar sub acestea lista tuturor caracteristicilor ce vor fi afectate.

optimizarea sistemului de operare pentru SSD

După optimizare, în cazul în care descoperim probleme sau nu suntem mulțumiți de rezultatul obținut, se activează butonul Restore, cel care anulează ajustările aduse sistemului de către SSD Fresh, readucând parametri Windows la cei avuți inițial.

De asemenea este permisă și aplicarea selectivă a optimizărilor, în funcție de preferințele și necesitățile fiecărui utilizator în parte. Am întâlnit oameni care aveau nevoie de funcția de hibernare. Prin urmare, aceștia nu vor putea renunța la ea, așadar vor fi nevoiți să aplice toate celelalte optimizări mai puțin dezactivarea hibernării. Aplicarea individuală a optimizărilor se face apăsând link-ul Optimize aflat sub fiecare caracteristică afișată în listă.

optimize for ssd

SSD Fresh este oferit în două versiuni, una Pro, care costă 10€, cealaltă gratuită. Nu există diferențe între acestea, iar achiziționarea versiunii Pro este simbolică, aceasta având rolul de a mulțumi dezvoltatorului pentru munca depusă, dar și pentru a-l susține să continue dezvoltarea și îmbunătățirea programului.

Inclusiv versiunea gratuită va trebui activată, iar activarea se face completând formularul afișat la prima pornire a programului SSD Fresh cu o adresă de email validă. După completarea datelor solicitate și trimiterea acestora veți primi pe email un link care, odată accesat, va activa programul și veți putea începe utilizarea sa. Puteți descărca SSD Fresh de pe site-ul său oficial.

3 Comentarii

  1. Salut, am citit articolul. Am o intrebare. Folosesc descrierile tale ptr. optimizare ssd, prelungire viata, de mai mult timp. Merg foarte bine. Cum ar fi mai bine, sa ramin la acelea sau sa instalez acest nou ssd fresh? Daca primesc raspuns, ca acest fresh e mai bun, se naste o alta intrebare, sa refac vechile setari descrise de tine si dupa aia sa instalez acest fresh?

    1. Păstrează setările recomandate de mine, care includ și alte tweak-uri indisponibile în SSD Fresh. Acest program este pentru cei care nu vor să-și bată capul cu efectuarea manuală a setărilor respective.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.