Programe gratuite de devirusat calculatorul

Ne-am aflat cu toții în diverse situații neplăcute generate de acțiunile întreprinse de programe rău intenționate (viruși, malware, șamd), sau confruntat cu consecințele eliminării acestora din calculatorul nostru. În ceea ce mă privește nu doresc „chiriași” nepoftiți în PC-ul personal, dar sunt sigur că și voi gândiți la fel. Totuși, se întâmplă să se strecoare cu sau fără voia noastră asemenea elemente ce au întotdeauna de îndeplinit o misiune cu un impact negativ asupra condiției de funcționare optime a calculatorului sau integrității datelor stocate în acesta, punându-ne în ipostaze de cele mai multe ori supărătoare.

Computer

Amenințările la care suntem supuși în viața cotidiană, indiferent de modul în care alegem să folosim computerul, rutina și obiceiurile formate de-a lungul timpului, nu sunt puține, iar acestea nu afectează doar un anume sistem de operare, ci pe toate, cu diferența că pe unele le afectează mai mult decât pe celelalte.

În categoria amenințări putem enumera virușii de tip ransomware (cei care solicită o recompensă, gen virusului cunoscut sub numele „Poliția Română”), ce au început să aibă un grad mare de răspândire și pe meleagurile mioritice, exemplificând prin versiuni în continuă dezvoltare a Cryptolocker sau Cryptowall, și continuând cu alte forme preferate de „atacatorul de serviciu”. Principala cale de infectare cu acest tip de viruși rămâne phishing-ul, tehnică bazată, la fel ca pescuitul, pe păcălirea victimei, făcând-o să acceseze un anumit link cu convingerea că nu se expune niciunui risc, ci din contră, previne unul. În această plasă cad în special cei mai inexperimentați dintre noi, dar nimeni nu este scutit.

Din evoluția tumultuoasă a virușilor putem menționa și alte specii și familii ale celor mai cunoscute infecții, dar asta ar presupune să deviem de la subiectul propus inițial: prezentarea celor mai eficiente instrumente și metode de devirusare și prevenție.

De reținut!

În cazul în care doriți inițierea procesului de devirusare în cazul în care sistemul de operare este grav afectat, există riscul de a ajunge în imposibilitatea de a-l resuscita, caz în care singura soluție rămânând reinstalarea acestuia sau restaurarea unei imagini de sistem, dacă ați fost precauți și ați creat așa ceva înainte de infectarea cu viruși. Nu este exclusă nici compromiterea fișierelor utilizate de sistemul de operare, situație în care acesta va deveni lent ori va refuza să funcționeze.

Instrumente de devirusare recomandate:

Pentru devirusarea calculatorului vă sfătuiesc să utilizați următoarele programe, unele dintre ele prezentate în diverse ocazii pe blog:

În situațiile în care devirusarea nu se poate realiza în condiții optime, efectele infecțiilor puternice fiind în continuare resimțite de către sistemul vostru este recomandat să apelați cu încredere la suitele de tip Rescue Disk, întreaga procedură fiind realizată în condiții de siguranță din exteriorul sistemului de operare, având astfel ocazia să vă salvați și cele mai importante date.

De menționat este și faptul că puteți utiliza oricare dintre soluțiile antivirus ori anti-malware existente pe piață în condițiile în care nu s-a restricționat în nici un fel accesul la paginile de descărcare, recomandat în aceste cazuri speciale fiind descărcarea programelor necesare din locații sigure, mai precis computere neinfectate, prin intermediul cărora se pot executa operațiuni pregătitoare, una dintre cele mai importante etape fiind crearea mediilor de stocare bootabile (cd/dvd/stick-uri usb).

Instrumente de tip Rescue Disk:

Dacă întâmpinați probleme la utilizarea oricăruia dintre aceste instrumente, lăsați un comentariu în care expuneți problema și, dacă vă este afișat un astfel de cod, codul de eroare raportat și vom încerca să vă ajutăm la soluționarea acesteia.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.