Codecuri pentru Windows 7, Windows 8, 8.1 și Windows 10

Fără de codecuri, niște biblioteci software care fac posibilă codarea și decodarea fișierelor multimedia audio și video, nu am putea reda filme și nici asculta muzică în propriile noastre PC-uri. Unele dintre programele dedicate acestui tip de activitate, printre care și VLC, includ câteva codecuri esențiale decodării celor mai utilizate formate de fișiere multimedia, însă în cazul formatelor noi sau mai puțin răspândite vor necesita ajutorul unui pachet complet de codecuri precum K-Lite Mega Codec Pack, cel prezentat în continuare.

K-Lite Mega Codec Pack

K-Lite Mega Codec Pack este cea mai completă versiune a pachetului de codecuri a cărui nume îl poartă și despre a cărui instalare v-am vorbit într-un alt articol. Spre diferență de cea utilizată pentru documentarea tutorialului de instalare, versiunea Mega va dota sistemul și cu codecurile necesară „codării” fișierelor audio sau video.

Chiar dacă la prima vedere pare că nu vă interesează o astfel de operație, trebuie să știți că în această categorie intră și operațiile de conversie dintre un tip de fișiere în altul, cum ar fi conversia unui fișier MP3 în singurul formatul admis de telefon pentru utilizarea ca ton de apel a unei melodii oarecare.

Codecurile multimedia incluse în K-Lite Mega Codec Pack

Lista este imensă, așadar le voi menționa mai jos doar pe cele care, în opinia mea, sunt mai importante dpdv al răspândirii și adoptării.

  • AVI, MKV, MP4, FLV, MPEG, MOV, TS, M2TS, WMV, RM, RMVB, OGM, WebM
  • MP3, FLAC, M4A, AAC, OGG, 3GP, AMR, APE, MKA, Opus, WV, MPC, AC3Filter
  • ACM și VFW pentru codarea și editarea video
  • Haali Matroska Muxer

Instalarea ar fi bine să o efectuați așa cum am explicat recent în articolul dedicat versiunii Basic, cu diferența că în fereastra Select Components a asistentului de instalare va trebui să selectați a doua opțiune, respectiv Advanced playback and encoding (without player).

Și vă recomand să urmăriți respectivele instrucțiuni în special dacă este pentru prima dată când instalați un pachet de codecuri în propriul calculator. Și insist asupra acestui aspect din mai multe motive, cel mai important dintre ele fiind acela că doar ghidați veți împiedica alterarea setărilor actuale ale navigatorului web și instalarea unor programe nefolositoare.

După cum vă spuneam încă din titlul articolului, pachetul de codecuri K-Lite Mega poate fi instalat în toate versiunile sistemului de operare Windows, de la Windows 7 la Windows 10, de 32 ori 64 de biți. Acesta este gratuit și poate fi descărcat de aici. La accesarea paginii de download veți fi redirecționați spre o alta ce găzduiește toate versiunile existente, în care va trebui să alegeți versiunea Mega. De riscat nu riscați nimic descărcând o altă versiune, dar veți dispune de un număr mai redus de codecuri.

Acestea fiind spuse, dacă nu ați făcut acest lucru deja, pentru a nu întâmpina nici un fel de probleme de compatibilitate la folosirea programelor cu care obișnuiți să redați filme și să ascultați muzică pe calculator, ar fi indicat să instalați din timp pachetul de codecuri K-Lite.

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.