Program de scris pe poze

Titlul „program de scris pe poze” pare mai banal decât este în realitate dacă ar fi să țin cont de numărul celor care mi-au cerut să le recomand o astfel de aplicație; oare există vreun program de modificat poze care să nu permită adăugarea de mesaje tip text pe fotografiile editate ?!? Nu cred… Chiar și așa, există persoane care sunt de altă părere și continuă să ceară ajutor… În cazul ăsta, program de scris pe poze să fie!

Photoscape: program de editat poze și… scris pe ele…


program de scris pe poze

Editarea pozelor este una din operațiunile cu care cei mai mulți dintre noi ne întâlnim aproape zilnic și, ca urmare, ar trebui să avem la îndemână un program cu ajutorul căruia să putem realiza astfel de operațiuni. Din fericire, avem la dispoziție o gamă largă de astfel de programe, și cu licență comercială, și free, astfel ca singura dificultate rămâne, până la urmă, aceea a alegerii. Și sigur, dacă dacă suntem graficieni profesioniști, problema e, desigur, destul de simplă, la fel și dacă nu edităm niciodată imagini, și nici nu ne gândim s-o facem vreodată. Dar, dacă nu suntem în niciuna din cele două extreme, ce facem? Ei, într-o astfel de situație, lucrurile sunt ceva mai complicate.

Ca să fiu sincer, Photoscape este un program care, mi se pare mie, adună mai multe referințe negative decât ar merita. Sigur, nu se compară, de exemplu, cu Photoshop. Dar Photoscape e gratuit, în timp ce ultima versiune de Photoshop costă 699 de dolari. Apoi, curba de învățare poate fi puțin diferită, și e normal să fie așa, deoarece Photoshop este un program pentru profesioniști în prelucrarea imaginii, în timp ce Photoscape e pentru oameni mai “obișnuiți”. Cei care nu doresc neapărat să demonstreze că au slăbit 80 de kilograme sau că au dat mâna cu Obama.

Să vedem, așadar, ce știe să facă acest program. Pentru început, trebuie să-l descărcăm, iar asta nu creează nicio dificultate. Singura observație este că, în timpul instalării ne sugerează să instalăm Nitro PDF Reader. Pff … ce să vă zic? Nitro PDF Reader nu e un program agresiv și nesuferit, așa cum sunt, de regulă, barele de instrumente pe care ni le “recomandă” alții, dar, dacă nu îmi este necesar, nu văd de ce l-aș instala. În fine, faceți cum doriți.

Program de scris pe poze: Photoscape

Photoscape: Viewer


Cu ajutorul acestei opțiuni, putem vizualiza o imagine sau mai multe. În colțul din stânga-sus se afișează arborele de directoare în care vom face căutarea pozelor / imaginilor noastre. În dreapta sunt prezentate în thumbshots, imaginile directorului curent. În dreapta-jos, este un alt thumbshot, reprezentând imaginea curentă. Un dublu-click pe oricare din cele două thumbshots corespunzând imaginii curente va produce afișarea ei pe tot ecranul. De asemenea, în bara din partea de jos a ferestrei avem o serie de pictograme, cu ajutorul cărora putem vizualiza imaginile din directorul curent sub forma unor diapozitive, putem afișa imaginea curentă full-screen (echivalent cu dublul-click pe miniatură), putem avea acces la metadatele imaginii (informațiile EXIF), o putem șterge, imprima sau roti. Avem, de asemenea, posibilitatea de a dimensiona după dorință miniaturile din partea dreaptă a ferestrei; în imaginea curentă ele au cea mai mare mărime disponibilă.

Photoscape Image Viewer

Photoscape: Editor


În partea stângă a ferestrei avem arborele de navigare și miniaturile pozelor conținute în directorul curent. În dreapta avem imaginea curentă, deschisă în modul editare. În partea din dreapta-jos a ferestrei avem uneltele de editare, pe care le vom utiliza pentru a edita imaginea noastră:

Photoscape: Image Editor

Cu ajutorul opțiunilor din tabul Home putem “înrăma” imaginea, cu tot ce înseamnă acest lucru. Avem la dispoziție un mare număr de rame predefinite, dar ne putem defini și singuri parametri corespunzători. Putem rotunji colțurile imaginii, o putem afișa într-un anumit background – a ca și când am “lipi-o” pe un perete – a cărui culoare o putem defini, putem defini, de asemenea poziția imaginii față de marginile peretelui, ea putând fi aliniată sau nu la egală distanță de acestea. Putem defini, de asemenea, o bordură de o anumită grosime, culoare, cu un anumit format al liniei etc.

Photoscape Background

Photoscape: Editor » Object


Următorul tab, Object, conține o mulțime de obiecte care pot fi suprascrise pozei noastre. E vorba de diverse figuri geometrice, contururi care pot fi setate manual, din punct de vedere al grosimii, tipului de linie, culorii, formei (nr. de colțuri etc.). Sau: diverse imagini, pictograme etc. Prezentarea acestor opțiuni ar lua, firește, prea mult timp, nu e nimic dificil, ele trebuie doar exersate, atâta tot. Asupra uneia singure aș dori să insist. Este vorba de opțiunea de adăugare/suprascriere de text, identificată prin acel “T” evidențiat.

Putem, astfel, adăuga orice text peste o poză (imagini în general), cu orice fel de font avem instalat, în orice culoare, aliniat stânga / dreapta sau centrat, cu sau fără umbră etc. Din păcate, și aceasta este o mare scădere a programului, nu toate caracterele grafice sunt redabile, astfel încât scrierea cu diacritice nu este posibilă, sau nu am descoperit eu cum se face acest lucru.

E posibil să fie vorba de anumite setări, unele caractere, care apar și în alte limbi, cu mai mulți vorbitori (de exemplu: â) sunt redabile, în timp ce altele (ș) nu. Pentru a fi dispus pe mai multe rânduri, textul trebuie introdus ca atare, și, dacă după ce am dat OK, dorim să mutăm sau să redimensionăm cadrul în care apare textul, putem face acest lucru foarte simplu, prin dragare. Prin redimensionarea cadrului se redimensionează automat și caracterele, astfel încât textul să fie optim amplasat în cadrul respectiv. Dacă, după ce am introdus textul și am dat OK, dori, să re-edităm textul și avem nevoie de fereastra de editare, o putem redeschide printr-un simplu click dreapta deasupra textului, ceea ce determină apariția unui meniu derulant din care trebuie să alegeți opțiunea Edit Properties. Dacă dorim, putem roti textul cu orice unghi. Simbolurile speciale pot fi, de asemenea, adăugate cu ajutorul opțiunii “ (ghilimele – sub opțiunea evidențiată T).

Adăugare text pe poze / imagini

Photoscape: Editor » Crop


Tabul Crop permite decuparea unei zone dreptunghiulare sau eliptice a imaginii. Selecția poate fi suprascrisă sau salvată într-un fișier separat.

Photoscape: Editor » Tools


Tools este tabul cu ajutorul căruia putem adăuga diferite efecte pozei. Pentru fiecare efect este explicat efectul acestuia, dar pentru a înțelege cum funcționează acestea, ele trebuie efectiv exersate. De exemplu efectul de “ștergere a unei alunițe” (mole removal) determină o difuzie a culorilor în zona selectată, din ce în ce mai intensă spre centru (unde se presupune că ar fi “alunița”), astfel încât, în final, aceasta să nu mai fie vizibilă.

Photoscape » Editor » Tools

Photoscape: Batch Editor


Batch editor: este un instrument util dacă dorim să efectuăm același tip de prelucrări pe mai multe imagini. Trebuie doar să selectăm pozele și să aplicăm prelucrările respective. Cu ajutorul său, putem, de exemplu, borda sau “înrăma” un mare număr de fotografii în același timp, fără a fi necesar să repetăm procedura pentru fiecare în parte. Atenție, imaginile ar trebui decupate sau redimensionate în prealabil, altfel acest lucru se va întâmpla din oficiu, corespunzător dimensiunii celei mai mici dintre ele.

Photoscape: Page


Cu ajutorul acestei opțiuni putem realiza un colaj, sau un album – mai multe imagini dispuse astfel încât să formeze una singură. Există numeroase formate predefinite, cu ajutorul cărora putem controla amplasarea imaginilor componente și alți parametri. Pentru a introduce o imagine în colaj o selectăm, pur și simplu, din arborele de navigare din partea stângă a ferestrei și o tragem în caseta respectivă. Dacă raportul dimensiunilor imaginii va fi diferit de cel ale dimensiunilor casetei, o parte a imaginii va rămâne în afară. De fapt, putem selecta manual acea parte a imaginii care să fie inclusă în casetă.

Photoscape » Page

Photoscape: Combine, Animated Gif și Print


Combine: Funcționează oarecum asemănator opțiunii precedente. De data asta, lipim, pur și simplu imaginile una de alta pentru a forma o singură poză, pe orizontală sau verticală. Deoarece combinarea se face pe o singură dimensiune, nu mai este necesară decuparea imaginilor.

Animated GIF: e o opțiune interesantă și drăguță. Selectăm o mulțime de imagini, preferabil de aceeași dimensiune; pot fi și de dimensiuni diferite, dar e cel mai simplu să fie de aceeași dimensiune. Apoi, cu o singur click, putem crea un GIF animat. Putem seta timpul de afișare al fiecărei fotografii (același pentru toate), dimensiunea GIF-ului (rezoluția), diferite efecte speciale etc.

Print: putem tipări imaginile rezultate. Desigur, putem face acest lucru și salvând imaginile și imprimându-le apoi fără a utiliza Photoscape. Dar Photoscape oferă opțiuni de imprimare în anumite formate (carte de vizită, pașaport).

Photoscape: Splitter


Cu Splitter putem tăia o imagine în mai multe bucăți. De fapt, întreaga fotografie se împarte, ca la un joc de puzzle, într-un număr de n x m imagini, parametri putând fi setați manual. Pentru decuparea unei anumite porțiuni dintr-o imagine folosim Edit » Crop.

Photoscape » Splitter

Photoscape: Combine, Animated Gif și Print


Alte opțiuni ale Photoscame, mai puțin folosite:

 • Screen Capture: permite efectuarea unei capturi de ecran (e vorba de ecranul din spatele ferestrei Photoscape). Putem captura întreg ecranul sau doar o zonă a sa.
 • Color Picker: este o opțiune pe care o avem disponibilă pe mai multe editoare, permite identificarea codului unei culori.
 • RAW Converter: permite conversia unei imagini RAW în JPG/JPEG.
 • Rename: permite redenumirea unei mulțimi de fișiere imagine.
 • Paper print: permite imprimarea unor tipizate.
 • Face Search: efectuează căutări pe internet a unor fețe chipuri asemănătoare cu o imagine.

În concluzie, Photoscape este un editor de imagini care prezintă următoarele avantaje:

 • este free și ușor de instalat;
 • este ușor de învățat și utilizat;
 • permite efectuarea unor prelucrări elementare ale imaginilor, inclusiv inserarea de texte în imagini și construirea de GIF-uri animate;

Dezavantajele sale majore sunt:

 • nu permite conversii în și din toate formatele de imagine, sau în/din cele uzuale;
 • are un număr limitat de efecte și nu permite prelucrarea fină a imaginii (la nivel de pixel).

Dacă prelucrările de imagini pe care doriți/intenționați să le efectuați nu sunt foarte multe și complexe, Photoscape poate fi o soluție demnă de luat în seamă.

Download Photoscape

11 Comentarii

  1. Da,cel putin in teorie este posibil,nevazand de ce nu se poate materializa acest lucru si in practica.
   Asta prin schimbarea alternanta EN/RO ori ENG/ROU in bara de limba,regasita sub toate sistemele de operare Windows.

 1. Salutare tuturor! Eu recomand cu mare drag programul/aplicatia avansat/a pentru editare pozelor cu text numit/a Canva, care poate fi folosita si pe telefon si pe calculator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.