Smart Defrag: program de defragmentare pe care-l instalezi si uiti de el…

E greu să menţii în cele mai bune condiţii un sistem de operare Windows fără a întrebuinţa în acest scop utilitare de optimizare, curăţare, organizare şi reparare a problemelor. Am întâlnit multe persoane care cred despre calculator că e un bun similar maşinii de spălat, televizorului sau aparatului radio însă ori de câte ori am ocazia, încerc să le explic contrariul şi să le dovedesc de ce lucrurile nu sunt chiar aşa de simple precum par a fi în costisitoarele reclame de promovare pe care le vedem pe la TV ori pe sit-urile de specialitate.

1-Smart-Defrag-Program-de-defragmentare
Cu ceva timp în urmă am fost chemat la biroul unui client supărat până peste poate de „comportamentul Windows-ului ăstuia nenorocit” (era vb. de Windows 7). Cum aveam să-i explic eu omului că starea deplorabilă în care se afla sistemul său de operare se datora în mare parte neatenţiei cu care acesta il trata ?!? Cum sa-i spun ca procesele de mentenanță sunt importante după ce acesta îmi dăduse de înțeles că citise într-o respectată revistă de specialitate din România că Windows 7 n-are nevoie de defragmentare, de curățarea temporarelor, de analizarea și înlăturarea intrărilor orfane existente în registru ?!?

În astfel de situaţii nu pot să nu mă întreb dacă realizatorii aplicaţiilor de mentenanţă respectate (TuneUp Utilities, Advanced System Care Pro, AVG PC Tuneup, etc.) şi laureate de către specialişti Windows cunoscuţi în întreaga lume, fac o greşeală imensă atunci când pun la dispoziţia noastră astfel de utilitare… Dacă ar fi să mă iau după spusele celor de la „ChipCiRip” chiar n-ar trebui să-mi fac griji de absolut nimic, ori cel puţin asta am înţeles şi eu dintr-un număr special din care am aflat că defragmentarea HDD-ului printre altele, e la fel de utilă precum o frecţie aplicată piciorului de lemn al mesei din sufragerie. La aceeaşi concluzie am ajuns şi când am căutat cu atenţie să văd cu „ce recomandări” îşi servesc redactorii cititorii atunci când vine vorba despre analizarea registrului, reîmprospătarea memoriei RAM, eliminarea fişierelor temporare, gestionarea aplicaţiilor ce pornesc odată cu sistemul de operare s.a.m.d.

E penibil să vezi că astfel de recomandări sunt preluate de către începători precum „reguli sfinte” si urmate ca atare, în timp ce după realizarea proceselor de mentenanță amintite mai devreme observi că performanța sistemului de operare creşte considerabil şi că a-ţi face un obicei din a le realiza periodic nu este un lucru rău ci din contra, benefic ambelor părţi.

Smart Defrag, că despre el voiam să vă vorbesc, însă m-am luat cu vorba, este un utilitar gratuit de defragmentare şi optimizare a Hard Disk-ului ce ne permite automatizarea procesului astfel încât, la un anumit interval de timp, acesta să fie realizat fără ca noi să fim nevoiţi să intervenim în vre-un fel.

2-Programare-defragmentare-cu-Smart-DefragUnele persoane spun că hardurile SSD nu trebuiesc defragmentare şi totuşi IObit, realizatorul acestui utilitar, se laudă cu îmbunătăţirea suportului oferit acestui tip de discuri rigide a căror preţ, cel puţin de moment, le fac inaccesibile celor mai mulţi utilizatori. Pe lângă asta, Smart Defrag ne este prezentat precum o soluţie eficientă şi rapidă a căror principale virtuţi sunt funcţiile avansate de analiză, optimizare şi defragmentare a unităţilor de stocare.

Cât despre randament nu pot să vă spun prea multe. E drept că am încercat să fac o comparaţie între funcţionarea acestuia şi a utilitarului similar creat de Piriform (Defraggler) însă la fel de adevărat este faptul că n-am observat diferenţe de nici un fel în afară de faptul că acesta din urmă nu ne oferă, cel puţin de moment, posibilitatea de a automatiza procesul de defragmentare.

Informaţii & download:

  • Sistem de operare: Windows (32 şi 64 biţi)
  • Licenţa: Freeware
  • Preţ: Gratis
  • Link de download: Smart Defrag

4 Comentarii

  1. Curatenia ca curatenia dar sa intalnesti o persoana al carei windows ingheta practic si care care era nedumerita cum a putut sa ia un virus cand el are pe calculator doi antivirusi instalati .Am incercat sa-i explic cum ca problema i se trage tocmai de la cei doi antivirusi dar nu si nu el omul citise undeva ca merge sa instalezi doi antivirusi …concluzia ;de acord cu tine sunt multe publicatii online de doi lei care induc in eroare user-ii neinitiati

    1. Partea si mai tare e ca eu am numarul special al reviste pe birou, in fata mea. Titlul suna ceva de genul „Defragmentarea ajuta Windows-ul sa ruleze mai bine ! Fals!”. Si repet, nu-i vorba de vre-un blog, ci de o revista in toata regula… Asta m-a enervat. Am incercat sa sun la redactie sa cer cateva lamuriri dar se pare ca autorul articolului e greu de gasit…

    1. greu de comparat. ambele sunt mai mult decat ok. orienteaza-te in functie de preferinte personale (aspect, pozitia butoanelor, etc.). chiar e greu sa-ti raspund; le-am folosit pe ambele si am fost foarte multumit de ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.