FocusWriter: o alternativă interesantă pentru editorul de texte Wordpad al Windows

Principalele editoare de text oferite în sistemele de operare Windows sunt Notepad și Wordpad, primul pentru editare simplă de text, al doilea oferind opțiuni complexe, cum ar fi posibilitatea de adăugare a imaginilor, hyperlink-uri, etc. Desigur, profesioniștii vor prefera Microsoft OfficeOpenOffice sau LibreOffice, cele mai avansate și complete editoare text de birou, dar nu toți avem nevoie de asemenea programe complexe, iar FocusWriter face parte din categoria celor ce vor să înlocuiască Wordpad cu altceva mai ușor de particularizat.

FocusWriter-interfata-editor

FocusWriter este gratuit, portabil, nu necesită instalare și este dedicat celor ce vor să se concentreze strict pe procesarea text, fără opțiuni avansate, îmbunătățind astfel performanțele redactării literare.

Interfața este deosebit de simplă, afișând cele câteva opțiuni din bara de meniu la trecerea cursorului mouse peste locul cu pricina. Tocmai această caracteristică, plus rularea în modul fullscreen (care, apropo, se poate dezactiva ) vin să sublinieze scopul pentru care a fost conceput FocusWriter, anume concentrarea asupra spațiului de lucru. Formatele suportate de program sunt caracteristice editoarelor text, anume TXT, RTF și ODT.

FocusWriter-personalizare-teme

Personalizarea spațiului de lucru este totală, de la culoare, stil font, culoare fundal, până la posibilitatea afișării unei imagini ca fundal. Nu lipsesc opțiunile specifice unui editor text ca alinierea corpului text, creşterea sau micşorarea indentării, inserarea de simboluri, corector ortografic, funcția Find and Replace și multe altele.

FocusWriter-configurare-taste-rapide

Opțiunile programului vă oferă multiple posibilități de care puteți profita pentru a vă spori concentrarea asupra spațiului de lucru, cât și pentru a lua o pauză din când în când. Astfel, funcția Timers vă oferă posibilitatea setării unor alarmesau notificări, în funcție de acțiunea dorită. Stabilirea de combinații de taste rapide este, de asemenea, posibilă.

Download

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.