Program de monitorizare a temperaturii CPU și GPU: TThrottle

Am întâlnit pe multe forumuri destui utilizatori ce se plângeau de un comportament nefiresc al calculatorului: restart din senin, redarea necorespunzătoare a fișierelor video și multe astfel de probleme, cărora nu le găseau nicio explicație. În timpul funcționării calculatorului, al rulării unor programe „grele”, jocuri de ultimă generație, vizionarea unor filme full HD 1080p, atât procesorul (CPU), cât și placa grafică (GPU), sunt solicitate foarte mult, uneori la maximum. Pentru a preveni „prăjirea” acestora, senzorii vor întrerupe automat funcționarea. TThrottle este un program ce vă ajută la monitorizarea temperaturi CPU și GPU, conectându-se automat la serverul BOINC (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing) pentru anumite sarcini de testat.

1-TThrottle-interfata-principala

Înainte de a descrie programul, trebuie să menționez că este destinat cu precădere cunoscătorilor în funcționarea celor două module hardware. De asemenea, instalarea programului necesită drepturi de administrator, deci, click dreapta, Run as administrator.

TThrottle este conceput cu scopul de a vă asigura că atât procesorul cât și placa grafică nu se vor supraîncălzi. Monitorizarea se poate face numai la procesoarele Intel și AMD, întru-cât, senzorii acestora permit măsurarea temperaturii de bază.

În afară de afișarea temperaturilor, aveți posibilitatea de a stabili praguri de temperatură, împiedicând astfel sistemul să depășească aceste valori maxime. Acest lucru se face prin ajustarea timpului de rulare al anumitor procese ce rulează, oprindu-le în cazul în care este atins pragul stabilit. TThrottle poate genera un grafic care conține informații despre evoluția temperaturilor celor două module hardware la intervale de timp care variază de la câteva minute până la 12 ore.

2-TThrottle-grafic-CPU

În afară de acestea, aveți posibilitatea de a seta reguli cu instrucțiuni bine stabilite, alerte sonore, trimitere notificare prin e-mail, trecerea calculatorului în modul Hibernate, chiar repornirea sau oprirea sa. În ferastra principală aveți posibilitatea de a crea lista lista cu programe care vor fi supravegheate, cât și numărul de nuclee active.

Bineînțeles, TThrottle va filtra procesele necesare funcționării sistemului de operare, eliminându-le automat din listă. De aceea este necesar un anumit timp de funcționare înainte de intervenție asupra programului. Adevărata utilitate a programului se va simți în cazul în care aveți probleme cu supraîncălzirea destul de des, în timpul rulării anumitor aplicații mari consumatoare de resurse.

3-TThrottle-creare-reguli-notificari

În încheiere, încă o dată trebuie să precizez că TThrottle este destinat utilizatorilor avansați și, deși este destul de ușor de configurat, orice acțiune în necunoștință de cauză poate afecta funcționalitatea sistemului.

Download

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.