De ce dă erori calculatorul și cum poți înlătura cauzele

Calculatorul poate raporta erori din diverse motive și, din păcate, nu există o aplicație care să identifice cauzele și să le rezolve. În această postare vă voi arăta cum puteți soluționa principalele probleme a calculatorului, punându-l la punct cu ajutorul programelor gratuite pe care le avem la dispoziție.

Curățarea Windows Registry

Windows Registry, pe înțelesul tuturor, conține informații importante despre programele instalate în calculator, cum ar fi locația tuturor fișierelor ce le aparțin. De asemenea, tot în Windows Registry se află mare parte dintre setările personalizate ale programelor, motiv pentru care, curățarea acestuia, uneori poate rezolva multe probleme, chiar dacă, cel puțin teoretic, sistemele de operare Windows sunt suficient de „inteligente” pentru a ignora item-urile nevalide.

Pentru curățarea Windows Registry vă voi recomanda să folosiți CCleaner, acesta reprezentând unul dintre cele mai bune remedii la problemele ce-l au proveniența în această componentă importantă a Windows. Așadar, descărcați și instalați CCleaner, deschideți-l și apăsați Registry, apoi dați click pe butonul Scan for issues:

Fix selected issues

După ce problemele au fost identificate, apăsați butonul Fix selected issues pentru a le repara. CCleaner vă va întreba dacă doriți să realizați o copie de rezervă a Windows Registry înainte de a repara problemele identificate. Vă recomand să acceptați invitația înainte de reparare, pentru a evita probleme în viitor.

După ce au fost reparate problemele, reluați scanarea și repararea până când lista rămâne goală, apoi reporniți calculatorul.

Programele ce pornesc odată cu Windows

Foarte multe programe, atunci când sunt instalate în calculator, sunt adăugate în lista de pornire automată. În acest mod, de fiecare dată când porniți calculatorul, aceste programe vor porni la rândul lor. Păstrați în lista de pornire automată doar programele de care aveți nevoie să pornească automat, iar pe celelalte eliminați-le. Pe înțelesul tuturor: dacă nu reprezintă o problemă că trebuie să dați dublu-click pe iconița unui program pentru a-l deschide, ștergeți-l din listă.

Vom folosi în acest scop un utilitar aflat tot în programul CCleaner. Îl găsiți în ramura Tools secțiunea Startup:

delete item startup

Dați click-dreapta pe programele pe care le cunoașteți, apoi alegeți opțiunea Delete pentru a le șterge din lista de pornire automată. De exemplu, puteți elimina din această listă Yahoo! Messenger, µTorrent, Skype, etc. E important doar să nu vă atingeți de antivirus și aplicațiile de sistem.

Curățarea fișierelor temporare

De fiecare dată când accesați un site, în calculator sunt create o serie de fișiere temporare. Aceste fișiere, uneori, pot fi cauza apariției erorilor Internet Browserului folosit, dar și a erorilor raportate de Hard Disk, spațiul de pe acesta umplându-se în timp. Pentru a elimina fișierele temporare și evita astfel erorile pe care acestea le pot provoca, tot în CCleaner, accesați ramura Cleaner, apoi apăsați butonul Run Cleaner.

Curățare fișiere temporare

După ce fișierele temporare au fost eliminate, închideți programul deoarece nu veți mai avea nevoie de el.

Defragmentarea Hard Disk-ului

Hard Disk-ul este ca un dulap în care păstrați tot felul de lucruri. În acesta, obiectele pot fi împrăștiate sau organizate. Prin urmare, dacă aveți un dulap organizat, vă va fi mai ușor să localizați obiectul pe care îl căutați. Același lucru se întâmplă și cu Hard Disk-ul! Defragmentați periodic Hard Disk-ul pentru ca sistemul de operare să lucreze mai puțin la localizare fișierelor necesare rulării programelor. Eu vă recomand să folosiți programul de defragmentare gratuit UltraDefrag, acesta fiind cel care mi-a oferit cele mai bune rezultate de-a lungul timpului.

Program de defragmentare - UltraDefrag

Cu UltraDefrag vei putea Analiza, Defragmenta, Optimiza Rapid sau Complet Hard Disk-ul sau partițiile de pe acesta, pentru a evita apariția erorilor cauzate de fragmentare, dar și pentru a face calculatorul să răspundă mai rapid la comenzi.

Remedierea problemelor conexiunii

Conexiunea la Internet, datorită unei configurații realizate incorect, poate provoca raportarea de erori pentru fiecare program din calculator care necesită acces la Internet pentru a funcționa. Pentru remedierea erorilor provocate datorită adaptorului de rețea, puteti folosi oricare dintre aceste programe de reparat conexiunea la Internet, de exemplu Complete Internet Repair:

Complete Internet Repair

După repararea problemelor conexiunii, este posibil să vi se ceară repornirea calculatorului. Acceptați invitația înainte de a continua să-l folosiți, pentru aplicarea noilor valori.

Iată așadar principalele cauze pentru care calculatorul poate raporta erori. Bineînțeles, există și altele, dar acestea pot fi remediate prin reinstalarea programelor problematice, scanarea calculatorului cu un antivirus bun, instalarea tuturor actualizărilor, instalarea și actualizarea driverelor, etc.

Oricum ar fi, dacă aveți alte probleme a căror rezolvare nu ați reușit să o găsiți urmând pașii descriși mai sus, așteptăm mesajele voastre sub forma unui comentariu la postarea „Am probleme cu calculatorul„. Vom încerca să răspundem la fiecare dintre acestea în cel mai scurt timp posibil, adică de îndată ce unul dintre cei care ne ocupăm de acest blog, se va afla în fața calculatorului.

22 Comentarii

 1. io cred ca ar trebui sa mai inavatati  sa mai umblati la calculator deoarece uni il cumpara  numai pentru jocuri ,muzica si filme frate mai interesativa su voi la altceva cum ar fi sa fac un windows sa imi iau un antivirus bun si va propun avira eu am calculatorul de 1 jumate am 11 ani si niciodata nu mai dat eroare nici nam vazut cum arta la mine in calculator asa ca frate succes ijn continuare si aveti grija la virusi deoarece am avut odata 5 troieni si de atuncea am invatat sa umblu bine la calculator.

 2. Salut Cristian!
  Cindva(cca 1 an in urma)am mai schimbat citeva mail-uri.Acum te solicit in privinta unui ajutor.
  Am plecat de la CCleaner/Startup:problema mea este sa ADAUG un program la lista Startup.E vorba de SpeedFan(sint,aproape,maniac in privinta programelor de supraveghere a parametrilor laptop-ului).
  SpeeFan nu se activeaza automat la start Windows si nici nu are optiunea in setarile lui.Am cautat pe net,dar nu am gasit,cum sa introduc un program in Startup(admit ca nu am insistat pina „in pinzele albe”…).
  Deci,cum introduc un program in lista de Startup?
  Apreciez in continuare toata oferta ta de pe net si deschiderea larga spre comnitatea IT&T!
  Cu multumiri anticipate, ing. C.C.

  1. Locația Startup este asta: C:Usersnumele_tăuAppDataRoamingMicrosoftWindowsStart MenuProgramsStartup sau așa (e aceeași, dar pe căi diferite): C:ProgramDataMicrosoftWindowsStart MenuProgramsStartUp. Click dreapta pe executabilul dorit, Copy, apoi dai Paste shortcut în folderul Startup. Dar, nu ai opțiunea de a porni programul acela minimizat. Oricum, personal nu văd rostul unui asemenea program să ruleze în Startup, îți mănâncă resurse aiurea. Dar, deh… fiecare cu… mania lui!

   1. Salut Paul!
    Multumesc mult pentru raspuns! Si tu esti unul din impatimitii altruisti,ca si Cristian.Apreciez mult comunitatea asta !!!
    Deh,fiecare cu „maniile” lui! Mi-amintesc ca tu ai mania customizarii Windows-ului(mi-ai zis cind am vorbit odata pe YMess).
    Cit priveste consumul de resurse > am un Toshiba Sattelite L750 (Intel Core i5 2430M @ 2.40GHz ,RAM 4,00GO ,HDD 500Gb) cu W7 pe el,asa incit „duce” destul.
    Si daca tot te-am „prins”,fii bun si da o opinie despre kestia cu Windows XP SP4 „unofficial”,lansat cu ceva timp in urma. Scria undeva ca e o versiune beta „aproape stabila”. Ai investigat,ai testat ceva,asa de dragul cercetarii? Te intreb pt ca am si un ASUS(1,6Ghz,2Gb RAM) cu W XP SP3 pe el(inca). Pina sa trec la W7 pe ASUS,as fi tentat sa descarc acel SP4,sa vedem ce se intimpla. Ce zici,merita experienta?
    Multzam’ fain! C.C.

    1. Am auzit ceva de XP SP4, nu am testat așa ceva, nu mă interesează! Nu aș face „downgrade” la XP chiar dacă ar fi SP10… De ce aș face-o?!? Dacă ești dornic de experiențe, poți face, îți urez succes!

 3. As vrea sami se explice de ce la descarcarea adobe, pe care l-am avut de curand in tableta,dar l-am dezinstalat pr ca se repetau niste publicatii descarcate in dublu din necunostinta ca deja downladarea se facea de fapt dar si la jocuri,apare eroare(491)

  1. Nu se cunosc cu exactitate cauzele acestor erori de cele mai multe ori perseverenta in instalarea unei aplicatii dând roade.Din ce gasesti pe Google referitor la aceasta eroare,se recomanda dezasocierea contului gmail asociat magazinului de aplicatii,eliminarea datelor sincronizate si adaugarea din nou a acestuia.Daca vei cauta vei gasi si alte rezolvari,fiind necesar sa te le testezi.
   Problemele in utilizarea unor aplicatii sunt date si de aplicatia in sine ce poate contine anumite bug-uri nerezolvate.

 4. Am de ceva timp probleme cu calculatorul, in sensul ca se intrerupeaa de multe din mers , se reseta, pornea din nou, nu neaparat cand rulam jocuri performante, de alte ori nici nu pornea deloc, dadea mesajul no signal, ledul verde era pornit, dar ecranul era negru. Acum nu mai porneste deloc, doar ecranul negru si no signal- sistemul este Fujitsu siemens, Scenic P300, i485Ge, hdd 80 gb’ sistem operare xp sp 2, memorie 1,25 gb, placa video saphrie ati radeon hd 3650 512 mb.Nu am facut in ultimul timp nici o schimbare in sistem, nici software nici hardware. Multumesc, astept raspuns. Oare sa fie de vina placa video?

  Comentariu editat!

  1. Cristian,specificatiile sistemului detinut de tine sunt destul de slabe,asa ca trebuie sa retii sa nu iti formezi pretentii gresite in privinta sa,rularii jocurilor,vizionarea filmelor la o anumita calitate ridicata ori operatiuni ce solicita foarte mult procesorul,placa video,hdd-ul.
   Devreme ce ai placa video dedicata si o suspectezi, o poti testa in mod separat pe o alta configuratie ori poti comuta grafica dedicata cu cea integrata,observand daca monitorul se aprinde si afiseaza imagine.
   Sunt sisteme destul de vechi,ce sunt comercializate inca prin magazinele de tip SH,atat prin orase cat si online,unori fiind probleme de natura hardware ce pot sa apara pe o singura componenta ori pe intregul ansamblu.
   Opritul acela te poate duce cu gandul la o problema cu sursa,placa de baza,conexiuni setate necorespunzator etc… fiind necesar sa testezi separat componentele.

   1. Procesorul e pentium 4 la 2.4 ghz,si impreuna cu placa grafica de mai sus si cu memoria de 1.2 gb a mers super pana acum 2 luni,am avut laptopuri moderne, cu 2 procesoare care nu se comparau cu al meu, executa totul instantaneu. E adevarat ca sistemul e deja vechi, dar rulam jocuri performante facute panain 2009-2010, lejer. Ce am observat este ca la un moment dat verificand ce nu merge, am observat ca coolerul placii video, nu pornea cand rdadeam drumul calc., il dadeam o rotatie cu mana apoi mergea, fara sa am imagine pe monitor. Du
    A vreo 3-4 opriri si reporniri, in care la un moment dat pornea si windowsul, se oprea , mesaj, no signal,, dar la un moment dat, nu se mai inchidea si puteam lucra.. inainte sa postez mesajul, am legat cablul de date spre monitor la mufa video, care era pe placa de baza, probabil de la cea implicita de pe placa de baza, dar nimic, nici un semnal. Nu bazaie nimic, calculatorul se aude sa mearga normal, la pornire se tvad aprinzanduse ledurile verzi la tastatura, la calculatlr merge permanent ledul verde, cel
    portocaliu se aprinde ca si cum ar incarca sistemul de operare, hardul il simt ca vibreaza, deci crdd ca merge, dvdurile merg, ventilatorul de la procesor e masiv, merge, nici un bip, doar ca nu am nici un semnal pe monitor, e permanent in stand bay, ca si cum nu ar avea legagura cu pc, are aprins ledul galben. Am mai incercat sa pornesc cu mana ventilagorul placii videow, dar chiar daca am lasat 1 ora sa mearga si aceasta s-a incalzit, ventilatorul nu mai porneste. Ce ma deruteaza e de ce totusi nu porneste imaginea pe monitor in momentul cand am legato la placa video integrata. Cred ca am vorbit deja prea mult, poate cer prea mult cum ai spus, de la ceva prea vechi, dar sistemul mergea instantaneu, indifirent de ce ii ceream, sau cate aplicatii megeau odata. Mersi oricum de raspuns. Cea mai mare problema e ca nu am unde sa incerc piesele separat, sa le pun pe alt sistem sa vad care din ele nu functioneaza

    1. Posibil ca devreme ce coolerul nu reactioneaza,placa video dedicata sa fie cu probleme,momentan fiind cazul sa o scoti din unitate si sa o incerci din nou pe cea integrata,care este posibil sa fie dezactivata din BIOS daca s-au modificat datele de configurare implicite.Poti intra in BIOS sa restaurezi configuratia implicita prin selectarea optiunii Load Fail-Safe Defaults apoi sa elimini placa video din sistem,conectandu-te iar la cea onboard.
     De regula atunci ca se elimina placa video dedicata,sistemul trece in mod automat pe cea incorporata,asta daca nu s-a umblat prin setarile BIOS-ului cum ti-am mentionat mai sus.
     Daca nici cea a placii de baza nu functioneaza gandeste-te sa nu fie placa de baza cu probleme,sa nu aibe un trecut intunecat pana sa o achizitionezi,sa fi suferit anumite socuri,acum dandu-si obştescul sfârşit.
     Poti testa si cu alte cabluri dar nu cred ca problema este de acolo,asta fiind ultimul lucru ce ar merita sa il verifici.

 5. Citeva intrebari am:
  Ce utilitar demn de incredere(recunoscut) se poate folosi ca inlocuire a functiei Check Disk, care sa si repare eventualele probleme intilnite.
  Dar mai pun o intrebare : un utiltar care verifica HDD (cel putin asta din Windows) poate intilni 3 situatii:
  cind ai probleme ,le afiseaza si le repara, a doua cind nu ai probleme(si afiseaza :found no problems) si a treia si cea mai interesanta pentru mine; cind dupa scanare HDD nu afiseaza nimic ,nici ca a gasit ,nici ca a reparat ceva.

  P.S. Mie asa imi apare la scanarea partitiei ( ca in al treilea caz )unde este sistemul instalat , si atentie instalat proaspat!Posted Image

  Ce sfaturi dati?
  Multumiri

 6. Bună, cristian.am un laptop compaq presario ca și recent am instalat windows 7 ultimate și acum problema è ca atunci când îl deschid îmi apare pe ecran în partea de jos stânga press esc or key set și apoi se blochează ce pot face?aștept răspuns .multumesc

  1. Buna Doinita.
   Ai incercat utilizarea functiei System Restore,selectand un punct de restaurare anterior fata de cel curent?
   Problema in acest caz apare strict dupa partea de bootare a sistemului de operare nu?
   Sistemul de operare are in componenta si Service Pack 1,de asemenea si driverele instalate sunt actualizate?

 7. salut!! am o denumerire in privinta unui joc de exemplu: gta vc error unhandled exception (am incercat varianta de reparare de pe youtube dar din pacate nu merge) de curind am instalat sistemul de operare(mai exact de 3 zile) am facut exact ca in articol dar nimic nu sa rezolvat mentionez saptamina trecuta am putut sa joc orice joc inclusiv gta vc plus am reinstalat directx si SP1,SP2.SP3. nu stiu ce sa mai fac ori sint eu un prost sau poate mi se pare mie desi am dat restart de fiecare data pt fiecare optiune de instalare desi am programe de reparat erorile(inclusiv antivirus) nu imi dau seama care ii problema dar daca gasesc un raspuns pe net pt remediere va anunt. sa aveti o zi buna.

  1. am gasit rezolvarea la eroarea gta vc (unhandled-exception-c0000005) nu trebuie decit reinstalat directx sau fisierele corupte precum d3d8.dll si ddraw.dll (mentiune: conteaza versiunea dll) plus am facut update la placa video.

 8. Windows 7×64 bit instalat pe curat, toate update-urile facute, instalare drivere de pe dvd, instalare programe si Bitdefender; facut restore point dupa fiecare etapa; la final am facut backup+system image si Repair CD W7. Am refacut BIOS-ul original din el de pe stick cu versiunea din fabrica. A mers, log off si log in, a pornit dupa oprire. Azi dimineata aceeasi problema descrisa mai jos.
  Toate astea pt. ca aveam ecran negru fara mouse dar sunete de incarcare Windows fara sa raspunda la vreo comanda.
  Ce sa fac?
  Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.