Calculatorul se restarteaza

Calculatorul se restartează din diverse cauze, iar în articolul de față vom încerca să vi le facem cunoscute pe cele mai comune dintre acestea. Repornirile automate, adică cele nesolicitate de către utilizator, au loc de cele mai multe ori în scopul de a proteja sistemul de operare, datele salvate în calculator și componentele fizice ale acestuia.

restarting windows

Acum, după ce toată lumea a înțeles că repornirea este singura modalitate în care calculatorul se protejează de daune iremediabile, haideți să vedem cu putem identifica problemele care au ca rezultat acest rezultat neplăcut.

Temperaturi ridicate ale componentelor

Zgomotul pe care îl auzit la pornirea computerului este generat de ventilatoarele a căror rol este acela de a menține componentele care se încing pe durata funcționării, cum ar fi procesorul și Hard Disk-ul, la o temperatură optimă funcționării la parametri normali.

Cooler procesor în funcțiune.
Cooler procesor în funcțiune.

Placa de bază a PC-ului dispune de mai mulți senzori, printre care unui care monitorizează temperaturile componentelor. Atunci când respectivii senzori identifică o temperatură prea mare, adică una care a putea duce la topirea izolațiilor și a sudurilor componentelor, sau chiar la arderea propriu-zisă a acestora, deconectează alimentarea din motive lesne de înțeles.

Pentru ca temperaturile componentelor să nu se crească peste normal pe durata funcționării calculatorului, e important ca orificiile de intrare a aerului rece și cele de eliminare a aerului cald să nu fie obturate de scame, praf sau obiecte de mobilier. Tot în acest sens este recomandată și curățarea periodică a interiorului unității anual și înlocuirea pastei termoconductoare după cel mult doi ani de la aplicarea acesteia.

Înlocuirea pastei termoconductoare a procesorului.
Înlocuirea pastei termoconductoare a procesorului.

Dacă nu ați mai curățat niciodată interiorul computerului vă recomandăm să solicitați ajutorul unui tehnician, sau cel puțin al unui prieten care știți că a mai demontat și montat cu succes alte sisteme. Rolul curățării periodice este acela de a îndepărta din interiorul computerului praful care împiedică aerul rece să circule sau să ajungă la componentele predispuse încingerii.

Este, de asemenea, posibil ca procesorul să nu fie răcit suficient de către coolerul actual (piesa aflată deasupra procesorului și în construcția căreia se află un ventilator).

Cooler făcut cadou la achiziționarea procesorului.
Cooler făcut cadou la achiziționarea procesorului.

Dacă interiorul PC-ului este curat însă temperatura procesorului se apropie constant de valoarea maximă admisă, înlocuirea coolerului actual cu unul mai puternic poate rezolva problema.

Un program gratuit cu care puteți afla temperatura procesorului, a plăci video și a Hard Disk-urilor este SpeedFan, dar la fel de bine puteți folosi Core Temp sau Hardware Monitor sau oricare dintre cele menționate în acest articol.

Alimentarea cu energie electrică este insuficientă

Dacă ați făcut de curând un upgrade al memorie RAM, al plăcii video sau al procesorului, sau dacă ați adăugat recent o nouă componentă computerului dumneavoastră, cum ar fi o placă video dedicată sau un Hard Disk secundar, e posibil ca sursa de alimentare să nu facă față consumului și să trebuiască înlocuită cu una mai puternică.

Sursă de alimentare de 500W.
Sursă de alimentare de 500W.

Dacă în cazul curățării interiorului PC-ului vă puteți descurca și pe cont propriu, pentru a identifica dacă repornirile calculatorului au loc din cauza unei alimentări insuficiente cu energie electrică veți avea nevoie de ajutorul unui electronist priceput.

Puteți, de asemenea, să faceți o diagnosticare „după ureche” deconectând noua componentă adăugată și folosind PC-ul o perioadă fără ea pentru a vedea dacă repornirile persistă.

Componente incompatibile

Dacă ați adăugat recent un nou modul de memorie RAM calculatorului dumneavoastră, sau dacă ați înlocuit memoria RAM existentă cu una mai rapidă sau cu o capacitate mai mare, e posibil ca această operație să fie responsabilă de restartarea calculatorului.

module de memorie ram

Înainte de efectuarea unui astfel de upgrade asigurați-vă că procesorul și placa de bază permit noua frecvență și capacitate a memoriei RAM. După cum reiese și din comentariile postate la acest articol, majoritatea celor care au comentat acolo au înlocuit modulele de memorie RAM fără a ține cont de specificațiile plăcii de bază și a procesorului.

Dacă vă regăsiți în acest exemplu, deconectați noul modul sau noile module de memorie RAM adăugate și utilizați calculatorul o perioadă de timp pentru a vedea dacă PC-ul se mai restartează și în lipsa acestora.

Lipsesc drivere importante

Driverele sunt niște aplicații fără de care n-ar fi posibilă comunicarea dintre componentele fizice ale calculatorului și sistemul de operare și programele instalate în acesta. Prin urmare e important să aveți toate driverele instalate și, de preferat, la cea mai recentă versiune publicată de fabricant.

instalarea si actualizarea driverelor

Ar trebui să evitați driverele generice și să optați pentru utilizarea în detrimentul acestora a driverelor oficiale. Prin „drivere generice” ne referim la cele instalate de către sistemul de operare sau prin Windows Update.

Pentru a afla cum puteți descărca și instala manual driverele oficiale ale computerului dumneavoastră vă recomandăm să urmați instrucțiunile oferite în acest ghid. O altă posibilitate de instalare a driverelor este utilizarea uprogramului DriverMax sau a altuia similar.

Computerul este infectat cu malware sau syware

E important să aveți instalată în calculator o soluție antivirus de calitate și care să fie actualizată periodic cu definițiile noilor amenințări. La fel de importantă este și scanarea periodică a întregului sistem cu respectiva soluție de securitate.

antivirus gratuit pentru calculator

Dacă în momentul în care citiți aceste rânduri nu aveți instalat în calculator niciun antivirus, vă recomandăm să descărcați oricare dintre produsele recomandate aici, să-l instalați și să efectuați cât mai curând cu putință o scanare completă a sistemului.

Erori de sistem

Calculatorul se restartează și din cauza erorilor grave de sistem, situație în care acesta afișează un anumit cod de eroare și repornește. Dacă doriți să împiedicați repornirea automată a calculatorului la apariția unei erori critice de sistem, pentru a vedea pe ecran codul de eroare util pentru identificarea problemei, iată ce aveți de făcut.

Deschideți File Explorer / Windows Explorer, faceți click dreapta pe Acest PC și alegeți Proprietăți:

Acest-PC » ProprietatiÎn panoul de proprietăți ale sistemului, dați click pe link-ul Setări complexe de sistem:

 

 

setari complexe de sistemAccesați Complex » Pornire și recuperare » Setări:

 

Complex » Pornire si recuperare » Setari

În doua fereastră ce se va deschide dezactivați caseta Reponire automată și faceți click pe OK.

 

 

repornire automataÎncepând din acel moment, de fiecare dată când computerul se va confrunta cu erori critice nu se va mai restarta calculatorul, ci va afișa un mesaj în a cărui conținut veți găsi un cod de eroare. Notați respectivul cod de eroare și folosiți-l pentru a cere unui expert să vă ajute să identificați și remediați problema.

Alte cauze

De la defecțiuni banale, cum ar fi una a butonului restart care rămânea în permanență apăsat și provoca restartarea la nesfârșit a calculatorului și până la altele care au fost soluționate prin înlocuirea plăcii de bază, m-am confruntat de-a lungul timpului cu tot felul de probleme care aveau ca efect restartarea calculatorului.

Cauzele menționate mai sus sunt doar cele pe care le-am întâlnit cel mai des și pe care le puteți înlătura fără prea mare efort, dar dacă ajungeți la concluzia că sistemul nu se confruntă cu niciuna dintre acestea, nu mai stați pe gânduri și apelați cât mai curând posibil la un service autorizat de către fabricantul PC-ului.

260 Comentarii

  1. Clar din alte cauze. Poate fi vorba de un program corupt instalat recent,o componentă hardware defectă, de un virus, temperaturi prea mari, alimentare insuficientă cu energie electrică, samd.

 1. Mie imi da restart cand descarc ceva de pe net l-am reformatat si tot isi da.
  M-am mai informat si am auzit din cauza ca nu mai e pasta pe procesor poate de asta?

  Comentariu editat!

  1. Ai urmarit si articolele prezentate in raspunsul anterior?
   Cauzele sunt multiple dupa cum este prezentat si in articol,cele mai frecvent intalnite fiind supraincalzirea unei componente ori compromiterea sistemului de operare,implicit a antivirusului din cauza elementelor malitioase,virusi,malware etc…
   Sugerez o scanare a computerului cu unul din programele prezentate aici.
   Succes.

 2. Am si eu cam aceeasi problema numai ca eu am sistemul destul de nou si de când l-am cumpărat face asa. Ma joc un joc gen CS:GO si se restarteaza sau îmi da blue screen. Sunt foarte îngrijorat, si iti cer ajutorul.

  1. Care sunt specificatiile tehnice?
   Ce sistem de operare ai instalat?
   Ai actualizat tot de la sistem de operare prin Windows Uptate pana la drivere?

 3. Eu am urmatoarea problema. Am un laptop Acer. De vreo..9 luni de zile. Avea win 8.1 preinstalat iar eu am preferat sa instalez 7 pe el. Cu timpul mi-am pus lucruri care aveam nevoie pe el: programe,fisiere personale,seriale sau cateva filme blu-ray,dar sta foarte binse si acum cu memoria(jumatatea din capacitate). Problema e ca uneori trag ecranul pur si simplu pe el (stiti voi cum zic). Iar cand il deschid si apas pe un buton oarecare ca sa imi apara chestia ai cu log on,cu numele userului,uneori totul e in regula,alteori cand observ ca mouseul e blocat,stiu ce urmeaza. la vreo 30 de secunde dupa se restarteaza,apoi imi apare aia cu starting normally si dupa ce s-a pornit imi vine mesaj cu something went wrong si report a problem. Ce sa fie? Ceva virus?

  1. Nu ar strica sa verifici temperaturile,sa iti scanezi sistemul cu antivirusul din dotare ori un program ca Malwarebytes,sa iti actualizezi driverele,sa instalezi actualizarile de sistem recomandate etc…
   Sper ca ai SP1 instalat nu?

 4. De pe ce siteuri imi pot actualiza driverele?
  De unde pot afla care dintre problemele de mai sus corespund la pc-ul meu?

  1. Direct de pe site-ul oficial al producatorului placii de baza ce o detii,cautarea realizandu-se strict pe modelul ce il detii in prezent.
   Daca intampini una din problemele mentionat mai sus clar este o problema :P .
   In orice caz marea majoritate a restartarilor au ca rezultat final un log generat in Event Viewer ori un fisier dump,ce il poti analiza cu instrumente specifice ca BlueScreenView ori WhoChrashed.

 5. Eu aseara am reformatat pc-ul si aveam xp pe el aseara am bagat 7 si azi cand am intrat pe google imi aparea …
  There is a problem with this website’s security certificate.

  The security certificate presented by this website has expired or is not yet valid.

  Security certificate problems may indicate an attempt to fool you or intercept any data you send to the server.

  We recommend that you close this webpage and do not continue to this website.

  Recommended iconClick here to close this webpage.

  Not recommended iconContinue to this website (not recommended).
  asta imi apare cand intru. Va rog ajutati-ma !!

 6. Salut.
  Da sunt facute.Si daca se blocheaza un joc isi da repede restart.Si cand descarc ceva un winrrar nu a apucat nici jumate sa se descarce si si-a dat restart.
  S-au cand descarc ceva daca dau ” open..run” merge daca dau ” save” isi da restart imediat.
  Ce are?

 7. se restarteaza calculatorul singur imi apare ecran albastru si in partea de jos imi scrie duphing memorial psohical disc si se in carca de la 0%-100% si reporneste in 3 secunde ajutatima va rog .

 8. Mersi pentru ca mai ajutat . EU am xp si tot mi-ai fost de folos

  La xp dati pe start si in dreapta colt este my computer …. altele … dati click dreapta pe my computer si dati propetier ultima , dupaia da-ti la advanced si ultima care scrie acolo startup and recovery si dati setari si jos este cu automatelly restart si vedeti ca este bifata si o debifati :)

 9. Eu can bag mufa de la căști sau boxe în pc mj se restarteaza la fiecare 10 sec …..în rest dacă nu le băga îmi merge totul ok…mă poți ajuta?? Pls

 10. salutare.am si eu o problema cu PC-ul.se inchide cu singur cu shutdown de parca l-as opri eu regulamentar.care sa fie cauza.mentionez ca e curatat si componentele sunt aceleasi de cand a fost configurat.

  1. Despre ce Windows discutam aici mai exact?
   Detaliaza te rog,cum anume se reseteaza din fabrica?
   Spre exemplu iti pot da un program gen DeepFreeze care face exact ce intuiesti, reseteaza de fiecare date tot ce se salveaza in computer.
   Sa nu ai un soft similar instalat prin calculator.

  1. Incearca o restaurare la un punct anterior daca ai avut functia System Restore si vezi daca problemele persista.
   Faci acest lucru din Safe Mode, asta daca poti intra si acolo, fiind posibil sa ai fisiere corupte ori lipsa ale sistemului de operare ori posibile BAD-uri pe HDD, cauzele in sine fiind multiple si posibile, trebuind sa verifici una cate una.
   Succes.

 11. Am fost cu Pcu la service,l-au curatat de praf dar degeaba.Odata ajuns acasa,face la fel.Simptomele sunt legate se restarturi.Daca il deschis si il las asa nu apare nici o problema uneori,dar incep sa instalez ceva,sa intru pe google,sa deschid un program etc se restarteaza.Care ar fi problema acestor restarturi aiurite?Pur si simplu il tin de bibelou.

  1. Sa nu ai chestii ascunse.
   Condensatori umflati pe placa de baza, sursa cu probleme, BAD-uri fizice sau logice pe HDD etc…
   Depinde acum de specificatiile tehnice, facand o comparatie si punand in balanta daca se mai merita sa iti bati capul cu el ori sa te gandesti la o achizitie viitoare noua ori second hand.

 12. HDD avea BAD-uri,l-am schimbat,Pcu curatat de praf,insa in prima zi a mers struna,apoi a doua zi a inceput iar sa isi dea restarturi la perioada de cca 1 ora…

 13. Am uitat sa mentionez ceva.Pc-ul se restarteaza cand accesez de exemplu videoclipuri pe youtube,cand ruleaza un film sau cand accesez mai multe site-uri interactive in acelasi timp ori documente in PowerPoint.
  Deci,cand are de „muncit” atunci se blocheaza si isi da resart.
  HDD este nou,interiorul este curatat acum 3 zile,insa simptomele au reaparut.
  Se face ecranul negru apoi intr-o secunda se restrateaza.

 14. Computerul meu se restarteaza, ba chiar se opreste, cand lucrez in Photoshop, cand dau cautarea unui fisier, cand randez imagini in programe dedicate pentru grafica 3D sau cand deschid browser-ul Opera. Nu-mi explic motivul. Cred ca poate fi ori procesorul care se incinge mult prea tare, ori placa video care pare sa fie coapta. O am de vre-o 7-8 ani. Computerul este bine ventilat. Inultima vreme se opreste foarte des. Care ar putea fi motivul !?

  1. Initial testeaza temperaturile cu utilitare gen Speccy,CoreTemp.
   Asigura-te ca ai ultimile drivere, actualizari de sistem.
   Poti testa de asmenea si HDD-ul cu Hdd Sentinel cat si memoria RAM.
   Principala cauza intr-adevar este temperatura dar este posibil si dupa aceasta durata de timp una din componente sa dea semne de oboseala.
   Arunca un ochi si pe placa de baza dupa condensatori crapati/umflati.

 15. Bună, am un laptop dell latitude 4300 si după ce instalez windows se tot restarteaza si nu-l mai deschide. Am reușit să intru odată și a mers câteva ore fără probleme, apoi m-a mai intrat deloc. Se tot restarteaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.