De ce merge greu calculatorul

Din diverse motive pe care le-am explicat și în articolele anterioare, calculatorul pierde performanță cu fiecare zi ce trece și în acest articol voi încerca să vă ofer mai multe detalii referitoare la această problemă universală cu care se confruntă fiecare utilizator Windows.

de ce merge greu calculatorul

Pe parcursul articolului, pentru fiecare problemă tratată vom cunoaște și o soluție care ne va ajuta să o rezolvăm.

Programele (gratuite) și impactul lor asupra performanței


În general, ne aruncăm entuziasmați în descărcarea tuturor aplicațiilor și facem asta în mod special dacă este vorba de un program gratuit sau de un chilipir (promoții ale programelor comerciale), indiferent dacă dispunem deja de o aplicație instalată în calculator care face același lucru. Asta se întâmplă deoarece omul, încă de la crearea lui, se pare că a fost „înzestrat” cu tendința de a aduna tot ce nu-l costă nimic… Nu-i așa că simțim cu toții o slăbiciune pentru cadouri și din acest motiv le acceptăm uitând de consecințe și de posibilele repercusiuni nedorite ?!? Păi vedeți!

În informatică se întâmplă același lucru deoarece creatorii de software, atunci când fac un program nou îl oferă gratis până când acesta își câștigă faima necesară pentru ca alte persoane să fie dispuse să plătească pentru a-l avea.

Dar există și fabricanți care dezvoltă software util pe care ni-l oferă gratuit cu o condiție: să acceptăm ca aplicația să instaleze un toolbar și / sau să afișeze anunțuri publicitare. Astfel, fabricantul câștigă cu programul pe care ni l-a oferit, bani și popularitate (popularitate deoarece dacă vom fi mulțumiți de program îl vom recomanda și cunoscuților, bani din câștigurile generate de click-urile pe care noi le facem pe anunțurile „interesante” din program; exemplu: Yahoo! Messenger).

Pe lângă aplicațiile create în scopurile precizate mai sus există și aplicații „Freeware„; aplicații gratuite finanțate în general din sponsorizări și donații. Dar asta nu vrea să spună că sunt bune sau rele; există de tot felul.

Ce programe instalăm în calculator


E important ca atunci când instalăm un program, indiferent de categoria din care face parte, să ne gândim dacă nu dispunem deja de un altul care să îndeplinească aceeași sarcină și dacă este așa să ne hotărâm pe care-l vom păstra; pe cel nou, sau pe cel vechi.

Vă recomand să instalați întotdeauna cât mai puține programe și mai mult de atât, vă recomand să optați pentru folosirea acelor aplicații ce realizează cât mai multe sarcini de care aveți nevoie. La fel de important este să nu instalați programe și jocuri doar fiindcă vi se oferă gratuit!

Concluzia: Un calculator foarte încărca cu programe vă fi mult mai lent decât un calculator care are exact programele de care utilizatorul are nevoie periodic. Cauza problemei e cât se poate de logică: consumul de resurse va fi mai ridicat decât cel necesar.

Sfat: Dezinstalați atât programele și jocurile pe care nu le mai folosiți cât și pe cele pe care le deschideți „din an în Paști”.

Cauze hardware frecvente datorită cărora calculatorul este lent

 • Procesorul este prea slab pentru a permite rularea programelor instalate în pc.

Soluție: Din păcate nu puteți face foarte multe în acest caz. În general, netbook-urile „suferă” de această problemă deoarece au procesoare cu viteze de calcul cuprinse între 900 Mhz și 1,6 Ghz. În cazul celorlalte calculatoare (laptop-uri, desktop-uri), un upgrade al procesorului ar rezolva rapid problema dar dacă sunteți posesorul /rea unui netbook vă recomand să vă descotorosiți cât mai repede de programele a căror cerințe hardware depășesc caracteristicile netbook-ului.

 • Calculatorul dispune de foarte puțină memorie RAM.

Soluție: Încercați să măriți cantitatea de memorie RAM a calculatorului vostru iar pentru asta apelați la un service autorizat de fabricant (obligatoriu dacă pc-ul este încă în perioada de garanție). La fel puteți cere ajutorul unei persoane cu cunoștințe în domeniul IT, de încredere (nu toate calculatoarele permit upgradarea cantității memoriei RAM).

 • Hard Disk-ul e defect sau procesează datele foarte lent.

Soluție: E foarte puțin probabil ca pe un Hard Disk lent sistemul de operare să ruleze rapid. Cereți ajutorul unei persoane de încredere cu cunoștințe în domeniu pentru a afla dacă schimbarea Hard Disk-ului cu unul mai rapid vă va ajuta să rezolvați problema. Factorii de care trebuie să țineți cont: viteza de scriere a datelor pe HDD precum și viteza de citire a datelor de pe HDD.

 • Componentele se supraîncălzesc.

Componentele calculatorului se supraîncălzescSoluție: Curățați periodic ventilatoarele pc-ului vostru de praf și asigurați-vă că funcționează corect. Mai mult de atât, încercați pe cât posibil ca orificiile prevăzute pentru întrarea aerului rece și eliminarea aerului cald să fie neastupate (am văzut persoane care folosesc laptop-ul / netbook-ul în brațe, pe covor, pe pătura, etc., astupându-i ventilatorul; evitați să faceți asta! Dacă dispuneți de un pc desktop, asigurați-vă că nu l-ați apropiat prea mult de birou și că aerul poate circula în voie pe lângă el.).

Cauze software frecvente datorită cărora  calculatorul este lent

 • Calculatorul este virusat.

Soluție: Realizați cât mai curând o scanare cu un antivirus actualizat. Nu contează că folosiți în acest scop o soluție gratuită sau una comercială. Soluții antivirus recomandate: avast! Antivirus, AVG Anti-Virus Free.

 • Regiștrii sistemului de operare conțin întrări nefolositoare.

Soluție: E foarte puțin probabil ca asta să fie problema deoarece noile versiuni ale sistemelor de operare Windows gestionează mult mai eficient regiștrii decât o făceau în versiunile precedente a XP. Dacă totuși considerați că aceasta ar putea fi problema, vă recomand să realizați o scanarea cu Wise Registry Cleaner Free.

 •  Prea multe aplicații configurate pentru a porni odată cu sistemul de operare.

Soluție: În momentul în care porniți calculatorul există o serie de aplicații care rulează automat iar consumul de resurse al acestora adăugat la consumul de resurse necesar pornirii sistemului de operare au ca efect advers pierderea de performanță. Pentru a afla mai multe detalii despre această problemă și despre cum o puteți rezolva, faceți click aici.

 • Driverele nu au fost instalate sau sunt la o versiune prea veche.

Soluție: Descărcați și instalați ultima versiune a driverelor calculatorului vostru disponibile pe site-ul fabricantului său, ori, chiar dacă nu vă recomand foarte convins să faceți asta, instalați driverele cu aplicația SlimDrivers sau orice altă aplicație asemănătoare.

 • Componente care nu pot lucra împreună:

Soluția: Vă puteți da seama foarte ușor dacă problema lentitudinii calculatorului vostru provine de la un conflict între componente: înainte ca sistemul să devină lent ați adăugat un nou component (placă video, Hard Disk, memorie RAM, etc). Pentru rezolvarea problemei deconectați componentul proaspăt conectat.

Alte recomandări…

Nu e neapărat ca sistemul să fie lent doar datorită uneia dintre cauzele de mai sus. Există și situații în care anumite configurații avansate îl pot revitaliza într-o clipită. Mai multe detalii pe marginea acestui subiect găsiți în articolele recomandate în continuare:

Notă: Acest articol a fost actualizat și dezvoltat în 11.11.2011.

100 Comentarii

 1. bun aici sunt de cateva ore ,urmand pasii indicati de tine.
  nu am remarcat nici-o schimbare in urma tuturor testelor facute atunci sa cred ca este vorba de conexiune?
  de ceva timp am banuiala (nu pot explica de ce) ca am ceva probleme cu driverii,vad aici o gramada de programe ,care mi-l recomanzi?(simplu de utilizat,ptr un pc vechi,verificat si actualizat toti driverii necesari unei bune functionari?

 2. bun aici sunt de cateva ore ,urmand pasii indicati de tine.
  nu am remarcat nici-o schimbare in urma tuturor testelor facute atunci sa cred ca este vorba de conexiune?
  de ceva timp am banuiala (nu pot explica de ce) ca am ceva probleme cu driverii,vad aici o gramada de programe ,care mi-l recomanzi?(simplu de utilizat,ptr un pc vechi,verificat si actualizat toti driverii necesari unei bune functionari?

  • Nu vreau sa fac lumea sa creada ca cei de la Telefonica nu sunt decat simpli operatorii cu salarii de 600€ si cunostinte minime…. insa in cazult de fata, daca ti-au zis asta, e cea mai mare prostie ajunsa la urechile cuiva, vreodata… Ha, ha,… Adica NOD32 in opinia lor descarca non-stop actualizari… in astfel de conditii, in cateva zile nu ai mai avea spatiu in HDD. Ce tampenie… Daca pomeneau de Firewall, de filtre, de alte cestii de genul… poate ca ma riscam sa-i cred… Deci nu! Nu e de la NOD

  • Nu vreau sa fac lumea sa creada ca cei de la Telefonica nu sunt decat simpli operatorii cu salarii de 600€ si cunostinte minime…. insa in cazult de fata, daca ti-au zis asta, e cea mai mare prostie ajunsa la urechile cuiva, vreodata… Ha, ha,… Adica NOD32 in opinia lor descarca non-stop actualizari… in astfel de conditii, in cateva zile nu ai mai avea spatiu in HDD. Ce tampenie… Daca pomeneau de Firewall, de filtre, de alte cestii de genul… poate ca ma riscam sa-i cred… Deci nu! Nu e de la NOD

 3. Buna ziua ! Am o problema cu windows-ul XP ! Recent am avut un troian pe el si a trebuit sa instalez alt windows. Am luat de pe internet un windows xp sp3, instalandu-l prin bios si urmand instructiunile pe care le-am gasit pe internet.Dupa ce s-a instalat desi calculatorul meu este bun(2,4 GHZ amd athlon x64 si ram 1 GB) la acestea ar trebui sa functioneze perfect ca si inainte.Desi cand misti fereastra se misca in reluare,lucru care inainte nu se intampla.Mentionez ca inainte aveam un xp home sp3 instalat de pe un cd original dar nu l-am instalat eu, l-a instalat altcineva, iar acum eu l-am instalat.Si l-am reinstalat de vreo 3-4 ori dar la fel.Ce pot sa fac???

 4. Buna ziua ! Am o problema cu windows-ul XP ! Recent am avut un troian pe el si a trebuit sa instalez alt windows. Am luat de pe internet un windows xp sp3, instalandu-l prin bios si urmand instructiunile pe care le-am gasit pe internet.Dupa ce s-a instalat desi calculatorul meu este bun(2,4 GHZ amd athlon x64 si ram 1 GB) la acestea ar trebui sa functioneze perfect ca si inainte.Desi cand misti fereastra se misca in reluare,lucru care inainte nu se intampla.Mentionez ca inainte aveam un xp home sp3 instalat de pe un cd original dar nu l-am instalat eu, l-a instalat altcineva, iar acum eu l-am instalat.Si l-am reinstalat de vreo 3-4 ori dar la fel.Ce pot sa fac???

 5. salut…nu stiu daca mai raspunde cineva aici dar incerc..am si eu o mica problema cu pc`ul.in timp ce instalez un joc sau copiez ceva,sau dezarhivez ceva de capacitate mare, pc`ul meu merge foarte greu si nu stiu de ce.este foarte bun din punctul meu de vedere procesor Phenom 2 x2 550 3100Mhz,4gb ddr2 ,windows 7 x64,hdd WD 320GB,deci nu ma plang.imi merge absolut orice joc pe el,nu am nici o problema se misca repede exceptand conditiile care le`am spus mai sus!ma pricep la calculatoare dar chiar nu imi explic de ce cand fac o instalare se misca asa greu, procesorul este utilizat 30% ramii sunt liberi 70%..winamp sau my computer se deschid greu parca as avea pc de acum 50 de ani.astpet un mic ajutor,multam.

  • Daca altii nu raspun, eu incerc sa o fac si mai mult de atat, cat mai repede cu putinta. Din ceea ce mi-ai spus tu, problema e provocata de HDD. Factorii sunt diversi, poate vi vorba despre un driver ce nu s-a instalat corect, de o problema fizica a HDD-ului, de protocolul de scriere si citire a datelor, etc. Pentru inceput, iti recomand sa actualizezi driverele de stocare. Apoi, verifica daca AHCI e activ (detalii: https://www.programecalculator.ro/trucuri-windows-accelereaza-hard-disk-ul-in-windows-7-activand-ahci/ ), realizeaza o defragmentare completa ( detalii aici: https://www.programecalculator.ro/defragmentarea-si-optimizarea-hdd-ului/ ), dezactiveaza indexarea (click dreapta pe partitii -> Properties -> Aloww files on the drive….). Dupa ce ai facut toate chestiile aste si in cazul in care crezi ca nu iti cer prea mult, revino cu un mesaj si spune-mi daca ti-a folosit la ceva pentru a sti daca mai incercam si alte proceduri. O seara placuta!

   • stiam eu ceva de modul AHCI dar nu aveam idee cum sa fac…da valoarea la mine la ahci era 3,dar am pus 0 cum era in articol.am facut defragmentare inainte sa postez aici dar momentan nu stiu daca face probleme inca,o sa testez curand, sa supun pc`ul la niste instalari etc sa vad cum se comporta.drivere de stocare nu prea am instalat pt ca nu am…sunt doar cele de placa de baza care probabil au ceva cu sata prin ele…daca exista undeva drivere imi puteti recomanda WD3200AAKS hdd`ul varianta cu 1 platan.
    pana atunci o intrebare:ce face mai exact chestia cu indexarea care mi`ai spus sa o dezactivez…si mi`ar folosi la ceva daca e activata?
    multumesc revin si eu cu informatii imediat ce testez

    • E un registru in care se salveaza date referitoare la fisierele stocate pe partitii pentru a usura cautarile. Eu personal, nu prea realizez cautari deoarece stiu mereu pe unde am chestiile. Daca tu preferi sa faci asta, voi continua sa-ti recomand sa dezactivezi indexarea dar iti voi recomanda utilitarul google desktop. De ce ? Deoarece din punctul de vedere a celor mai multi specialisti face mai mult rau decat bine.

 6. off am incercat sa scot indexarea dar m`a intrebat sa o scot doar pt dirverul C sau si pt subfoldere..am dat si pt subfoldere, mi`a dat eroare ca niste fisiere nu se pot schimba,amd at cancel…am cam facut`o lata nu stiu cum sa il fac inapoi pt ca acum in hd tune am viteze foarte mici se duce graficu acela pana jos de tot si nu ajungea acolo niciodata…si latenta e foarte mare acum..spuneti`mi cum sa il dau la loc macar…

   • da asa am dat ignore all si a procesat unpic acolo apoi am dat ok…faza e ca am dezactivat la taote partitiile.
    oricum am testat iar hd tune si e ciudat tare…imi ajunge minim speed la 0,4MB si latenta de la 15 a ajuns la 16.9 acum…se duce graficu ala jooos de tot niciodata nu am patit asa.ce sa mai fac mai ai idei?
    multumesc

     • am avut inainte alt pc si cand am scanat de erori hdd sa blocat si sa stricat windowsul..acum nu am dvd si mi`e frica sa scanez sa nu mi se strice cumva iarasi…

     • pai daca scanez si sunt erori,sigur imi recomanzi sa il schimb…chestia cred ca e ceva software pt ca si varul meu cu alta configuratie si alt hdd are aceeasi problema..deci nu e ceva doar de la mine.

     • Nop, genul asta de erori la care ma refer eu pot fi reparate de isusi sistemul de operare. Iar daca exista fisiere ale sistemului de operare corupte, exista o solutie si pentru asta si cred ca am vorbit deja despre ea. Ideea e sa aflam daca exista ori nu. Bineinteles, inainte trebuie defragmentat. Apropo, l-ai defragmentat ?

     • da am defragmentat toate partitiile inainte sa postez aici(apropo cineva tot pe un forum de specialitate a spus ca degeaba defragmentezi ca in o saptamana daca stergi,instalezi si tot asa se va face la loc hardul,deci e degeaba)

 7. Salutari.Lamuriti-ma si pe mine cu o treaba.Am desfacut cooleru de la procesor,dcefapt mai bne spus l-am si rupt unpic,marginile alea,ca sa curat radiatoru de praf,si dupa ce l-am pus la loc,defapt nu am mai reusit asa cum era inainte,si cand il porneam dupa un timp se oprea,s-o sters si pasta aia,l-am dus la cineva,o rezolvat treaba,dar vreau sa spun ca de atunci nu mai merge ca inainte,adica merge greu,iar un clip pe youtube imi merge in reluare si cateodata se opreste el singur din senin,iar kesti-ai ca am observat ceva,acuma il las fara capac iar daca il pun la loc dupa ce-i dau drumu,intra in win se opreste brusc,iar fara capac merge bine.Ceva cred ca se incalzeste prea tare sau nu stiu sigur.Spuneti-mi care ar fi problema ca deja ma dispera.Un dvd scris la 8x mi l-o scris in o ora si cateva minute,deci nu-mi vine sa cred,si tot din cauza asta.

  • Cel ce „a rezolvat problema”, nu si-a facut prea bine treaba. Cooler-ul trebuie sa fie ok, e necesara pasta termica intre cooler si procesor. Bineinteles ca avand o ventilare foarte proasta, procesorul se incalzeste si proceseaza datele mult mai greu. Pe langa asta, pentru a-ti raspunde a la 2-a intrebare, Windows-ul la pornire solicita extrem de mult procesorul, memoria ram, etc. Asta vrea sa spuna ca acest important component ajunge la temperaturi extreme in fractiuni de secunde si placa de baza, pentru a evita „arderea” lui, opreste sistemul.
   Cum se rezolva problema:
   1. Daca nu e OK cooler-ul, cumperi unul nou.
   2. Degresezi procesorul.
   3. Aplici pasta termica pe procesor (cat un bob de orez)
   4. Montezi cooler-ul si… Problema e rezolvata.

 8. incearca sa iti iei un antivirus nou cel mai nou..AVG sau altu da nou… si scaneaza.. poate sa fie virusat windowsu cu un virus nou si sa nul gaaseasca antivirusu tau… am avut si eu

 9. Salut.Am si eu o mare problema cu pc-ul de fapt acesta a inceput sa imi mearga foarte greu si nu stiu care este priblema

  in pc-ul meu nu a fost umblat niciodata.PROBLEMA este k acesta(procesorul)a inceput sa lucreze foarte greu chiar si simpla accesare a unei pagini web solicita procesorul pana la 60-70% ca sa nu mai zic de 2 pagini web in acelasi timp

  inauntru este curat,ventilarea se face in conditii bune si totusi nu stiu care e problema.

  Ajutati-ma si pe mine va rog!

  Va multumesc

  • Inainte de a posta intrebari va rog sa respectati cerintele publicate in articol. Nu va putem ajuta daca nu dispunem de informatiile cerute in articol si asta se intampla deoarece, din pacate, nu suntem clarvazatori….

  • Ai uitat sa respecti conditiile din articol. Asa cum am mai spus, nu am un glob de cristal sa ghicesc caracteristicile calculatoarelor celor ce-mi cer ajutorul prin intermediul blogului. Precizeaza te rog: sistem de operare, antivirus instalat, daca a fost defragmentat de curand, daca au fost curatate temporarele si dezinstalate toate programele pe care nu le mai folosesti, daca a fost reparat registru, ce aplicatii folosesti cel mai mult, ce jocuri ai instalate in calculator si cand ai realizat ultima scanare cu antivirusul.

 10. Salut!
  Am si eu o problema, daca ma poate ajuta si pe mine cineva…
  De la un timp pc-ul meu a inceput sa mearga greu si sa dea erori si nu cunosc motivul..
  prima data imi dadea erori si mi se restarta pc-ul…am incercat sa-i reinstalez windowsul dinou crezand ca totul e de la virusi insa n timp ce windowsul se instala primeam erori
  pe placa de baza am 2 sloturi de memorie ddr2 intr-un slot aveam 512 iar n celalant slot aveam 1 GB
  cand am tastat memoria ram surpriza:|:| placutza de 1GB era plina de erori:(:(
  am scos-o si am continuat cu cea de 512 insa tot mergea greu…
  L-am formatat dinou…acum nu mi se mai restarteaza si imi merge ceva mai bine insa are momente cand se blocheaza si nu mai am ce sa-i fac decat sa-i dau restart
  imi da iar niste erori insa acum sunt diferite de cele precedente cu memoria ram
  asa arata eroarile pe care le primesc

  • Pentru inceput, memoria RAM este prea putina. Pentru eroarea afisata in imagine: Click pe View Certificate – Add Exception – Get Certificate – Permanently store this exception – Confirm Security Exception. Apasa apoi tasta F5 si in teorie problema se rezolva pentru site-ul accesat. Faci acelasi lucru pentru fiecare site care afiseaza acest mesaj. Inca ceva, ce antivirus ai instalat ?!? Cat de des ai realizat scanarile cu el ?

  • salut Sophisticated deci pentru inceput din descrierea ta se pare ca este de la hdd din prizma faptului ca este foarte uzat.
   ce iti recomand eu este sa folosesti un program intitulat hdd regenerator si sa incerci sa dai o scanare a hdd tau cu acest program si sa repari toate erorile(baduri) aparute in urma scanari efectuate dupa care sa incerci un restart la pc pentru a observa inbunatatirea hdd sau din contra daca hdd tau prezinta aceste sinptome care prezenta si inaintea efectuari sacnari cu un program asemanator celui mentionat de mine iar in cazul in care hdd ruleaza la parametri optimi si circa dupa 10-15 minute isi da restart te saftui sa i schimbi alimentarea la hdd tau iar in ceia ce priveste celelalte erori te sfatuiesc sa folosesti un antivirus.
   deci cel putin asta este parerea mea momentan astept mai multe informati pentru a te putea ajuta atat eu cat si alcineva cu experienta egala sau mai bogata de cat mine

 11. salut.Am o problema care nu reusesc sa o rezolv.Imi da o eroare cu ecranul albastru.Am verificat componentele cu hirenboot cd si nu au nimik.Eroare se cheama Unloading the performance counter strings for service WmiApRpl (WmiApRpl) failed. The first DWORD in the Data section contains the error code.

  The performance strings in the Performance registry value is corrupted when process Performance extension counter provider. The BaseIndex value from the Performance registry is the first DWORD in the Data section, LastCounter value is the second DWORD in the Data section, and LastHelp value is the third DWORD in the Data section.

  • Ai dreptate Marius, am nevoie de lecții de literatură și gramatică și chiar mi-am pus în gând să iau câteva meditații cu un profesor capabil să nu-și piardă mințile cu mine la cât de bătut în freză sunt. Apropo, unde e greșeala detectată de tine să o corectez că din cele peste 1000 de articole publicate până acum sunt sigur că nu mi-a ieșit totul chiar perfect așa cum tu și ceilalți oameni perfecți care n-au altceva mai bun de făcut în afară de a critica și a se ascunde ca niște lași de ultimă speță după o adresă falsă de email, nu v-ați fi dorit să fie deoarece nu ați mai fi avut ce critica și v-ați fi plictisit trăindu-vă viața ridicolă, jalnică și penibilă.

 12. Marius, daca tot esti tu un profesor de limba si literatura romana, de ce nu indici unde sunt greselile?Nu ti se pare ca dai dovada inca o data, tu ca si multi altii, ca romanu’ e bun doar la comentat,criticat si aratat cu degetul atunci cand e in fata monitorului si ca in rest e doar vorba de el?Nu am intalnit vreun site unde romanii nostri, avand posibilitatea sa isi exprime opinia, sa nu se gaseasca vreun academician ca si tine dealtfel sa nu critice el putin.Macar de a o face intr-un mod civilizat si fara a jigni.E adevarat,mai sunt mici greseli ici-colo dar nu mi se pare strigator la cer atat timp cat suntem oameni si nu robotei.
  In alta ordine de idei,Cristi, fara sa te superi pe mine, din cate stiu „repercursiuni” e fara al 2-lea r.Nu o zic cu rautate.Si eu ziceam asa inainte dar profa de romana mereu imi atragea atentia.Asta pare a fii singura greseala din articol in rest nu inteleg de ce Marius considera ca ai nevoie de meditatii.O seara frumoasa. Ah, si inainte de a aproba mesajul il rog pe sa il consulti pe dl. profesor sa imi corecteze eventualele greseli gramaticale.

  • Ms. Gaby; cât despre greșeli, așa cum am mai spus în nenumărate rânduri, majoritatea le fac din grabă și din neobișnuința cu tastatura asta englezească după ce am lucrat cam 7 ani doar cu tastaturi spaniole… sunt, la fel ca în cazul de față, cuvinte pe care le încurc fiindcă n-am avut niciodată de-a face cu ele.
   P.s.: De supărări nici vorbă! Întotdeauna i-am apreciat pe cei care au raportat greșelile și m-au ajutat să fac din programecalculator.ro un blog cât mai bun posibil.

 13. eu am laptop si cum stateam eu in pat el s-a supraincalzit si a inceput deodata sa se miste ca un melc si logic m-am speriat foarte tare si imediat am cautat pe net ( am asteptat vreo 10 minute sa se deschida site-ul) si am inceput sa citesc si am vazut vaza cu ventilatoarele. eu am o chestie cu motoras si de data asta am uitat s-o pun si cum am atasato instant a avut viteza <3 …va multumesc enorm :)))

 14. buna..am o problema la pc..mi-am reinstalat windowsul..si orice actiune o fac pe el de ex: deschid o pagina de net vreau sa o pun intr-un colt al ecranuui merge in reluare si nu numai pe net orice tot in reluare ce program am nevoie pt a merge ok?

 15. salutare.as vrea sa te intreb si eu,si scuze daca nu sunt asa bun in explicatii(is incepator)dar am instal un windows xp sp3..si imi merge greutz pc…adica se deschide greu…ca un min si pe hdd nu am NIMIC.k e nou…si la deschidere,sunetu vine la 10 sec dupa ce se deschide …..am antivirus avast,l-am oprit,am crezut k e de la el dar nu…poti sa ma aj si pe mine?multumesc anticipat.

 16. Domnule Cristian eu am citit ce frumos explici ,dar imi este frica sa umblu in calculator sa nu il stric.Nu l-am mai deschis de 4 ani si cred ca este plin de praf si scame.el merge f. bine dar eu am f. multe programe de AUDIT si de Control al CURTII DE CONTURI si cand am vrut sa mai incarc un program de pe nett acum 2 zile ,mi-a zis ca am memorie insuficienta. Am inceput sa mai sterg din programe si intrun tarziu mi-a permis sa inregistrez acel program de audit financiar. Ce ma sfatuiti sa fac?Sa ma apuc sa-l curat singur ,sau sa chem pe cineva care se pricepe?Mai ales ca am incercat sa vad niste sidiuri cu probleme financiare si unele merg altele nu se deschid decat partial si f, prost se vad,altele chiar deloc (la alt calculator am putut sa le vizualizez. Va multumesc anticipat .Cat despre gramatica,mi-a placut ce ia-ti raspuns acelui fanfaron.

  • Îmi pare rău că răspund așa târziu dar comentariul intrase la SPAM; abia acum l-am văzut… Cât despre curățarea sistemului de programele nefolositoare, dezinstalați-le doar pe cele pe care le cunoașteți.Indicat ar fi să faceți și o mentenanță completă, așa cum este explicat aici: https://www.programecalculator.ro/cum-faci-calculatorul-mai-rapid-tutorial/

   Și da, în cazul în care considerați că nu va descurcați pe cont propriu, ar fi recomandat să recomandați la un specialist de încrederea (dat fiind ca vorbim despre aplicații de contabilitate ce pot conține date confidențiale), care să realizeze procedura de mentenanță, de preferință, de față cu dumneavoastră.

 17. Deci sincer stiu ca am o problema cu calculatorul dar nu imi dau seama care ii. Poate ma puteti ajuta. Pana in dimineata asta am putut sa navighez oriunde si am putut sa ma uit la filme pe internet sau la cele instalate. Prima problema a aparut dimineata dupa ce am instalat Adobe Reader X . Am deschis filmul si stupoare. Parca ma uitam la poze asa sacadat mergea. Am dezinstalat Adobe reader , si pt aproximativ jumatate de ora a mers ok. Dar de atunci nu pot sa ma uit la nici un film ca merge sacadat(indiferent daca incerc sa ma uit pe interent sau filme salvate in pc) si nici macar muzica nu pot asculta ca merge intrerupt. Daca misc o fereastra se vede sacadat ca si cum s-ar agata de ceva. Ce pot sa fac in cazu asta?

 18. Salutare tuturor.”Inca”nu are nimic windows-ul sau pc-ul meu,dar vreau sa-l felicit pe Cristian pentru site si pentru rabdarea cu care ne explica si ne lumineaza mintile.Bravo maestre si nu baga in seama comentariile rautacioase,stii vorba”cainii latra ursul merge”.Am pc de 10 ani,mi-am bagat nasul prin toate cotloanele pc-lui si toate registrele windows-lui,dar ca orice om,mai am mult de invatat.Asa ca am dat din „greseala” peste acest site si iacata ca mai aflu cate ceva folositor.Inca o data viata lunga site-ului si sanatate Adminului.O zi frumoasa sa aveti.

 19. Am o problema…deci:
  Eu mi-am schimbat sticul de net,am laptop Acer,dar,cand lam schimbat mergea bine prima data,dar totusi dupa cam 1-4 sap a inceput sa imi mearga greu.Dar dece totusi?Doar am cva Euro pus pe el,este si marisor.Sticul este pe Orange,la abonament.

  • Din câte știu eu, orice abonament vine cu câțiva Gb de trafic inclus. După consumarea acestora, viteza conexiunii este redusă la 256 » 512 KO. De aici „mersul greu”; i-a scăzut viteză conexiunii fiindcă ai consumat traficul inclus.

  • Avira sa stii ca a avut ceva probleme de curand cu niste actualizari.
   Este un antivirus bun dar pe sisteme mei vechi ingreuneaza lucrul.
   Sa incerce Avast.
   De asemenea sa scaneze si cu un alt produs, sa zicem Malwarebytes care are si versiunea gratuita.
   Succes.

 20. toti pritenii mei isi iau calculatoare proaste si le schimba ca pe ciorapi trebuie sati iei un calculator atat la al meu il am de 2 ani si s-a sticai tastatura ca era proasta si ieftina mi sa mai sticat ramu si atat trb sa va luati cel mai bun calculator din magazin pe al meu am dat 30 de milioane

 21. Ms cristi dar am uitat sa iti spun ceva!Vin unele momente cam de 1-2 sap in care merge bine pot asculta muzica si alea alea dar dupa iar merge greu…..si eu deabea am schimbat sticul are deabea 1 luna.
  Apropo……..prietenul meu mi-a spus ca avea un program care ii arata erorile si i le stergea.Acum la sters da nustiu dece,poate fara sa vrea dar….eu iam propus DriverScanner si Avast si vreau sa va spun daca e bine si ce sa ii zic.

 22. Buna ziua. Am un calculator mai vechi pe care il tin doar sa vizionez filme, pentru ca am un monitor destul de maricel la el 22′. Configuratia: Amd Athlon 2200+, 1.5 GB DDR, Placa Video Nvidia G-Force 5500. Problema e ca la pornire imi apare pe ecran :”Windows could not start because of a computer disk hardware configuration problem.

  Could not read from the selected boot disk. Check boot path and disk hardware.

  Please check the Windows documentation about hardware disk configuration and your hardware reference manuals for additional information”
  Daca reusesc pana la urma sa-l pornesc sacadeaza foarte urat. Nu ma pot uita nici macar la film. In task manager cand e pornit filmul imi arata la KMPlayer 70%, 80%. Care ar putea fi problema? Va multumesc.

 23. Hei am si eu o problema cu pc-ul am windows Xp SP3 Amd Athhlon(tm) 64 x Dual core Procesor 4000+ 2.11 GHz,2 GB ram asta scire la System Proprietes si imi da restart pc nush dc apare screen cu albastru imi puteti spune ce are plz va rog

 24. Buna ziua,

  Super articol, intradevar am rezolvat problema ” de ce merge greu calculatorul” cu Wise , am updatat driverele cu SlimDriver, insa tot am o problema careia nu-i gasesc solutia- filmele online(atat de pe site-urile cu filme cat si pe youtube) se vad in reluare atunci cand aleg Full Screen mode- sunetul e ok, insa imaginea e sacadata. In normal mode se vad destul de bine, conexiunea fiind buna.
  Am instalat Flash Player 11 Active X si Shockware Player 11.6.
  Aveti vreo idee/solutie?

  Multumesc!

 25. Salutare!am si eu o problema…imi merge greu notebookul..acer aspire 5750G cpu Intel Core i5-2410M 2.3Ghz, RAM 4gb, VGA NvidiaGeforce GT520m 1Gb..am formatat hard diskul de 2 ori deja … drivere le-am instalat tot normal l-am scanat de virusi,temperatura la CPU 49 grade, coolerul e curatat,la memoria RAM totul e in regula,HDD l-am verificat de Bad-uri…si totul e in zadar merge greu.

 26. am o problema am sters explore si am instalat iar explore 8 , iad dat restart, si se blocheaza 30 secunde la deschidere si pe display tot 30.secunde pina apare logurile, dece ,ce sa fac eu.

 27. salutare!!!
  am un laptop, si cand pun windows, cand ajung la formatarea Hdd-ului se bloceaza si da restart, incepe din nou… din ce cauza? nu stie nimeni ce problema are?????

 28. am un windows 7 ultimate instalat proaspat,si nu pot sa intru in nici un joc,pentru ca se restarteaza (isi face singur shut down).Am observat ca se restarteaza si daca incerc sa intru in cmd.
  procesor intel core i3-2120 cpu 3.30 GHz
  16 Gb Ram
  placa de baza Gygabite GA-H77-DS3H
  placa video gtx-580
  hdd wd 1tb
  toate noi

 29. Buna. Am o mica problema cu laptop-ul. In timp ce vizionam un film mi s-a blocat de 3 ori si nu puteam porni nici Task manager-ul. Am crezut ca e din cauza kmplayer-ului si l-am dezinstalat si am instalat gom player, dar problema tot a ramas. Mentionez ca l-am curatat laptopul acum aproximativ 8 luni la un prieten. Aveti idee din ce cauza am problema? Multumesc anticipat:)

 30. La partea cu procesorul este prea slab pentru a permite rularea programelor instalate în pc am doua intrebari : cum dau upgrade la procesor si cum pot sa-mi dau seama care sunt programele ale caror cerinte hardware depasesc caracteristicile notebook-ului ?

  • Trebuie să cunoști cerințele programelor pe care vrei să le instalezi, înainte de instalarea lor, nu după! Ia-le la rând, dezinstalează cu Revo.
   Upgrade la procesor? :)) Lasă-te păgubaș…mai mare daraua ca ocaua! Mă rog…caută un Mobile CPU compatibil ca socket cu ce ai tu… și fă upgrade. Atenție! Ai nevoie de cunoștințe avansate!

 31. De ce imi merge greu facebook jocurule si youtube eu am bagat driverele originale
  si am windows 7 am unitate nu laptop dar nu stiu ce merge greu la el dar lam curatat si el este performant dar am placa nvidia 1gb si am intel pentiumR dual PCU e2140 1.60ghz ram 2gb windows 64 bit si windowsul il am activat de cand lam bagat widowsul si am windows 7 ultimate copyright 2009 microsoft ! Multumesc .

  • Totul depinde de abonamentul achiziționat la ISP. Atât îți dă „pe țeavă”, așa merge! Schimbă abonamentul. O întrebare: cine te-a sfătuit să instalezi Windows pe 64-bit la 2GB RAM? Doar așa, de frumusețe? Un sistem pe 64-bit îți arată performanța de la 4GB RAM în sus, pune pe 32-bit! Și încă ceva, nu contează că-i laptop, desktop, contează hardware-ul. Majoritatea laptopurilor actuale au hardware mult mai performant decât ce ai tu! Ce ai tu…este ceva slab spre mediu. Atât!

 32. Buna seara Cristian,
  Daca un Laptop are instalata de catre producator o memorie de 2GB DDR3L si vreau sa o inlocuiesc cu un modul de 4GB avand un singur slot de memorie , trebuie sa fie obligatoriu DDR3L sau poate fi DDR3 ?
  multumesc

 33. Imi merge greu calculatorul . Un exemplu deschid youtube,pornesc un videoclip. Cand il pun pe tot ecranul sacadeaza si agata sunetul . Asta vine de la insuficienta de RAMI sau de la placa video prea mica ?

  • Si de la una si de la alta,mai ales daca ai un calculator mai vechi cu specificatii modeste.
   Sfatul meu este sa iti actualizezi Flash Player,browser-ul ori sa utilizezi un altul sa testezi daca problema persista.
   Posteaza de asemenea specificatiile tehnice ale sistemului tau.
   Varianta cea mai ok pentru a viziona clipuri de pe youtube este sa utilizezi acest program.
   Elimina de asemenea din chestiile inutile ce ti s-au instalat,verifica serviciile ce sunt pornite pe fundal,curata toate fisierele reziduale in urma navigarii cu acest program.

 34. Salut imi merge greu pcul si instalez antivirus si windows xp am asa nvida geforce 6150Se 430,procesor amd athlon 64 3200+,mmx, 3DNow 2Ghz si 2g ram

 35. Salut in primul rand si sarbatori fericite!!!Am o problema am conexiune buna la net dar toate brows. ma scot de pe net nush dc. se opreste instant si imi cere sa raportez eroare… ce eroare ii aia habar nu am .Ai idee?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *